Način pripreme
Za ovu ukusnu baklavu lešnike i orahe sameljemo mašinom za orašaste plodove. Prethodno smo ih očistili.
Brašno prosejemo kroz sito i u njega dodajemo prašak za pecivo.
U posudu stavljamo sok od ananasa, brašno sa praškom za pecivo i šećer od šećerne trske i dosta dobro mutimo mikserom.
U posudu dodajemo i orašaste plodove. Promešamo kašikom. Dodajemo cimet.
Alvu sitno iseckamo. Dodajemo je u ostale sastojke. Dobijamo gustu smesu.
Otvaramo kore za pitu. Jednu koru premažemo uljem. Na nju stavljamo drugu koru, ne premazuejmo je uljem. Odozgo rasporedimo kašu, ravnomerno, raspoređujemo, premazujemo.
Uvijamo u rolat od desne strane. Poređamo 7 rolata sa po dve kore u tepsiju, jedan do drugog. Poslednju koru presavijamo na dva i na isti način izvršimo proces.
Dobijamo 7 i ½ rolata. Svaki rolat od ovih 7 sečemo po sredini i svaku ½ na tri tako da će biti 6 komada od 1 rolata. Poslednja 1/2 rolata na 3 komada.
Sve isečene baklavice odozgo premazujemo uljem. Pečemo ih u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne budu gotove, otprilike 30-32 min.
Stavljamo vodu da prvri na ringli zajedno sa belim šećerom. Kada je sirup gotov, ostavljamo ga da se ohladi.
Vadimo i sirupiramo hladnim sirupom. Kutlačom iz sirupa zalivamo baklavice sa alvom i orašastim plodovima.
Neka vam je slatko!