Način pripreme
Testenina trofie je malo poznata kod nas ili je bar ja nisam sretala po prodavnicama. Predstavlja male vretenaste spirale (slična čepićima).
Testenina se sprema od tvrde pšenice samo sa vodom i solju. Prave se mali fitilji koji se zavrte jednim posebnim kretanjem ruke, kao trljanje.
Klasičan trofie se servira sa pestom đenoveze. U nekim oblastima - sa raguom od rakova ili krompirom i pasuljem. Recepata je mnogo u različiti su, od kojih vam predlažem jedan.
U šerpi sa kipućom posoljenom vodom skuvajte trofie prema uputstvu na pakovanju. Ako je testenina sveža potrebno joj je oko 6-7 minuta.
Procedite testeninu, stavite je u posudu za pečenje i prelijte mlazom maslinovog ulja. Dobro promešajte.
U tiganj sipajte sveže mleko. Dodajte rikotu i kuvajte nekoliko minuta, dok se sveže mleko ne homogenizuje sa rikotom. Sklonite posudu sa ringle.
Aromatizujte sa listovima žalfije isečenim na sitno i prstohvatom kore limuna. Sipajte sos u testeninu.
Dodajte isečenu šunku, pospite narendanim parmezanom i promešajte sastojke. Ispecite testeninu na 190 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom dok ne dobije prijatnu preplanulost.
Nek vam je slatko uz ovu testeninu trofie u rerni!