Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta kraljica Elizabeta

Torta kraljica Elizabeta

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
2486071160
Torta kraljica Elizabeta
Fotografije: Anelia Terzieva
1 / 2
31/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Možda nećete postati kraljica i naslediti tron, ali ne treba da propustite da probate ovu božanstvenu tortu kraljica Elizabeta"

Potrebni sastojci

  • voda - 1 šolja, topla
  • urme - 180 g, bez koštica
  • maslac - 2/3 šolje
  • šećer - 1 šolja, kristal
  • jaja - 1 komad
  • vanilin šećer - za aromu
  • brašno - 1 i 1/2 šolja, belo
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • orasi - 1 šolja
  • kokosovo brašno - 1 šolja
  • smeđi šećer - 2/3 šolje, taman
  • maslac - 1 šoljica
  • tečna pavlaka - 1 šoljica, za kuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da bi urme omekšale, prelivamo ih toplom vodom i ostavljamo oko 15 minuta. Vadimo ih i pasiramo.

U prosejano brašno dodajemo vanilin šećer, prašak za pecivo, sodu i seckane orahe.

U drugu posudu stavljamo maslac i beli šećer. Mutimi mikserom. Dodajemo jaje i ponovo mutimo. Suve sastojke postepeno dodajemo u smesu od maslaca, šećer i jaja. Dodajemo i pire.

U okrugao kalup sa obručem stavljamo aluminijumsku foliju. Namažemo maslacem. Posipamo ravnomerno brašnom pre nego što sipamo smesu.

Pečemo oko 30-35 minuta na 180 stepeni. Ostavljamo pečenu tortu da se ohladi.

Za to vreme pripremamo ajsing. U kaseroli pomešamo maslac, kokos i smeđi šećer. Nakon što se maslac rastopi dodajemo i pavlaku. Nakon što se sjedini skidamo sa vatre.

Ovu smesu sipamo preko osnove torte i pečemo oko 5 minuta na gornjem grejaču. Tortu serviramo mlaku ili potpuno ohlađenu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: