Način pripreme
Tri vrste šećera i med se stavljaju na ringlu da se istope uz često mešanje.
Dodaje se prašak za pecivo (od njega smesa može da poveća svoj obim) i dodaju se začini.
Prebacuje se u posudu i hladi se otprilike 5 min. Ne ostavlja se duže, zato što će se karamel stegnuti i nećete moći da umesite testo.
Dodaje se jaje i kada se sjedini, dodaje se ulje. U delovima se stavlja i brašno i mesi se meko testo (od meda i šečera testo će se blago lepiti, ali to nije problem).
Hladi se sat vremena i razvija se na debljinu od 5 mm. Medeni keksići se seku i peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom, otprilike 10 min.
Ohlade se i čokolada se istopi na vodenoj pari. Ukusni keksići se dekorišu i ostave se da se dobro ohlade.
Napomena: Ovi keksići su odmah nakon pečenja hrskavi, ali sledećeg dana omeknu i dobijaju konzistenciju medenjaka.
Miks začina za medene keksiće:
cimet - 5 supenih kašika, mleven
karanfilić - 4 kašičice, mleven
piment - 1 kašičica, mleven
kardamon - 1 kašičica, mleven
đumbir - 1 kašičica, u prahu
indijski orah - 1/2 kašičica, izrendan
Sve se prosto pomeša! Ovaj miks koristim i za božićne slatkiše.