Rolat Palenta

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871922k129
Rolat Palenta
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
07/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Ovo je zvanično najukusniji rolat od palente, koji smo ikada videli - šta vi mislite"

Potrebni sastojci

  • za palentu
  • voda - 1 litar
  • kukuruzno brašno - 10 kašika,
  • brašno - 1 kašika, belo
  • so - prstohvat
  • za nadev
  • mortadela - 150 g
  • topljeni sir - 200 g
  • za sos od paradajza
  • mleveno meso - 200 g
  • paradajz - 30 g, konzerviran
  • belo vino - 1 šoljica
  • šargarepa - 1 komad
  • crni luk - 1 manja glavica
  • celer - 1 stabljika
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sa jednim litrom hladne vode stavite 10 kašika kukuruznog brašna i 1 kašiku belog brašna. posolite i stavite posudu na slabu do umerenu vatru.

Počnite da mešate, dok se palenta ne skuva i ne zgusne dobro. Kako bi bila dobra, palentu treba mešati oko 30 minuta.

Premažite uljem veliki komad papira za pečenje. Sipajte gotovu palentu na papir i oblikujte pravougaonik. Potrudite se da palenta bude jednake debljine. Preko palente poređajte tanko nasečenu mortadelu (ili drugu vrstu mekane salame, može i kuvana šunka).

Odozgo stavite tanko nasečeni topljeni sir i uz pomoć papira uvijte rolat.

U tiganju ugrejte kašiku maslinovog ulja. Dodajte sitno naseckanu glavicu luka, šargarepu i celer. Pržite kratko i dodajte mleveno meso.

Prelijte sve čašom belog vina. Kuvajte oko 5 minuta, a nakon toga dodajte mleveni paradajz, posolite i začinite sitno seckanim bosiljkom i prstohvatom bibera.

Kuvajte sos Bolonjeze dok ne ostane samo na masnoći.

Poslužite nasečene komade rolata od palente prelivene paradajz sosom.

Prijatno!

Napomena: Paradajz sos može da bude i bez mlevenog mesa.

Rolat možete da poslužite i bez sosa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: