Način pripreme
U šerpu sa jednim litrom hladne vode stavite 10 kašika kukuruznog brašna i 1 kašiku belog brašna. posolite i stavite posudu na slabu do umerenu vatru.
Počnite da mešate, dok se palenta ne skuva i ne zgusne dobro. Kako bi bila dobra, palentu treba mešati oko 30 minuta.
Premažite uljem veliki komad papira za pečenje. Sipajte gotovu palentu na papir i oblikujte pravougaonik. Potrudite se da palenta bude jednake debljine. Preko palente poređajte tanko nasečenu mortadelu (ili drugu vrstu mekane salame, može i kuvana šunka).
Odozgo stavite tanko nasečeni topljeni sir i uz pomoć papira uvijte rolat.
U tiganju ugrejte kašiku maslinovog ulja. Dodajte sitno naseckanu glavicu luka, šargarepu i celer. Pržite kratko i dodajte mleveno meso.
Prelijte sve čašom belog vina. Kuvajte oko 5 minuta, a nakon toga dodajte mleveni paradajz, posolite i začinite sitno seckanim bosiljkom i prstohvatom bibera.
Kuvajte sos Bolonjeze dok ne ostane samo na masnoći.
Poslužite nasečene komade rolata od palente prelivene paradajz sosom.
Prijatno!
Napomena: Paradajz sos može da bude i bez mlevenog mesa.
Rolat možete da poslužite i bez sosa.