Požonske kiflice

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2k
42
258
07/04/2020
"Kiflice za divljenje i priču, koje vam od sveg srca preporučujemo, jer želimo samo najbolje za vas "
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano160
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kvasac - 15 g svežeg ili 1 kašičica suvog
  • šećer - prstohvat
  • voda - 1/4 h topla
  • margarin - 200 g
  • brašno - 500 g
  • sok od pomorandže - 1/4 šolje ili slatko vino
  • žumance - 1 komad
  • krompir - 3 srednje veličine, kuvani i pasirani
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1/4 kašičice
  • džem od kajsije
  • za nadev od orašastih plodova
  • belance - 1 komad
  • šećer - 100 g
  • sok od limuna - sok od 1/2 limuna
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • orasi - 150 g mlevenih ili badem
  • jabuke - 1/4 komada
  • za punjenje od maka
  • voda - 1 šolja
  • šećer - 1/2 šolje
  • seme maka - 250 g mlevene
  • limunova kora - 1/2 limuna
  • za glaziranje
  • žumance - 1 komad
  • belance - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Ove ukusne kiflice, koje se pripremaju za Božić u Mađarskoj, nose ime Bratislave na mađarskom jeziku - Požon. Današnji glavni grad Slovačke, između 1536. i 1783. godine bio je glavni grad Mađarske pod vladavinom Habsburga.

Kvasac i prstohvat šećera rastvorite u toploj vodi i ostavite po strani oko 5 minuta. Prstima promešajte margarin i brašno dok ne dobijete krupne mrvice. Dodajte kvasac, sok od pomorandže (vino), žumance, krompir, šećer i so. Umesite meko testo. Mesite oko 10 minuta, pokrijte testo i ostavite ga da odmori i naraste oko 30-40 minuta.

Prvi nadev pripremite tako što belance umutite sa šećerom. Dodajte koru od limuna i sok i nakon toga sve promešajte sa mlevenim orasima i narendanom jabukom.

Za drugi nadev ugrejte vodu i šećer dok se šećer ne rastvori. Dodajte seme maka i mešajte nekoliko minuta. Skinite sa vatre i dodajte koru od limuna.

Testo stavite na brašnom posutu radnu površinu i podelite ga na 5 jednakih delova. Svaki deo razvijte oklagijom u koru prečnika oko 25-30 cm i premažite tankim slojem džema od kajsije.

Svaku koru nasecite na 8 trouglova. Stavite po jednu kašičicu nadeva (naizmenično stavljajte nadeve) na širi kraj trougla i umotajte kiflice. Na ovaj način radite dok ne potrošite testo i nadeve.

Ovako pripremljene kiflice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite ih umućenim žumancem. Ostavite ih 10 minuta i premažite ih belancem. Pecite ih oko 25-30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar