Način pripreme
Jaja i maslac se vade iz frižidera da se zagreju na sobnu temperaturu. U posudu sipajte 50 ml svežeg mleka. Zagreva se. U to se dodaje kvasac, 1 kašika šećera i 2-3 kašike brašna. Promešajte dobro. Neka se kvasac aktivira.
Preostalo mleko se sipa u šerpicu. Dodajte šećer i zagrejte dok se ne rastvori. Ostavite da se ohladi. U već ohlađenu smesu dodaje se polovina ulja. U većoj posudi umutite jaja, odvojite jedan od belanaca za mazanje.
Njima se dodaju mleko i kvasac. Narendajte limunovu koru, dodajte vanilu. Izmutite dobro. Brašno je dva puta prosejano. Stavite ga u veliki pleh, napravite udubljenje u sredini. Sipajte tečnu smesu. Umesite testo, postepeno dodajući od brašna.
Testo treba da bude mekano, elastično i nelepljivo. Ostatak ulja se postepeno dodaje u umešeno testo za milibrote. Rassteže se i savija. Kada je testo gotovo, ostavite da se narasta na toplom mestu 2 sata. Naraslo testo se premesi sa maslacem na sobnoj temperaturi. Podelite ga na 6 jednakih delova.
Svaki od njih se deli na još tri i isteže se kao dugi crvi sa rotirajućim naizmeničnim pokretima napred-nazad između ruku. Dodajte omiljeni ratluk, suvo grožđe ili tečnu čokoladu. Možete napraviti i mešavinu. Svaki milibrot može biti drugačiji.
Ispletite milibrot pletenicu. Isto se ponavlja sa svih 6 delova, formirajući 6 uskršnjih kolača. Stavljaju se u kalupe. Ostavljaju se još sat-dva da se dižu na toplom mestu.
Odvojeni belanac se umuti i njime se premažu uskršnji kolači. Pospite ih vlažnim šećerom.
Peku se iz dva puta jer ne mogu svi da stanu u rernu odjednom. Pecite dok ne budu gotovi u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Uskršnji kolači za svačiji ukus spremni su za uskršnju trpezu.
Čarobni uskršnji milibroti sa maslacem i tečnom čokoladom za nezaboravan praznik.