Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Uskršnji milibroti sa maslacem i tečnom čokoladom

Uskršnji milibroti sa maslacem i tečnom čokoladom

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Uskršnji milibroti sa maslacem i tečnom čokoladom
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
08/06/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
30
"Čudesni uskršnji kolač sa maslacem i tečnom čokoladom za nezaboravan praznik"

Potrebni sastojci

  • jaja - 7 komada
  • šećer - 400 g
  • sveže mleko - 320 ml
  • ulje - 200 ml
  • kora od limuna - od 2 limuna
  • kvasac - 42 g svež
  • vanila - 1 komad, tečnost
  • brašno - oko 1400 g
  • maslac - 100 g
  • tečna čokolada
  • suvo grožđe
  • ratluk
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja i maslac se vade iz frižidera da se zagreju na sobnu temperaturu. U posudu sipajte 50 ml svežeg mleka. Zagreva se. U to se dodaje kvasac, 1 kašika šećera i 2-3 kašike brašna. Promešajte dobro. Neka se kvasac aktivira.

Preostalo mleko se sipa u šerpicu. Dodajte šećer i zagrejte dok se ne rastvori. Ostavite da se ohladi. U već ohlađenu smesu dodaje se polovina ulja. U većoj posudi umutite jaja, odvojite jedan od belanaca za mazanje.

Njima se dodaju mleko i kvasac. Narendajte limunovu koru, dodajte vanilu. Izmutite dobro. Brašno je dva puta prosejano. Stavite ga u veliki pleh, napravite udubljenje u sredini. Sipajte tečnu smesu. Umesite testo, postepeno dodajući od brašna.

Testo treba da bude mekano, elastično i nelepljivo. Ostatak ulja se postepeno dodaje u umešeno testo za milibrote. Rassteže se i savija. Kada je testo gotovo, ostavite da se narasta na toplom mestu 2 sata. Naraslo testo se premesi sa maslacem na sobnoj temperaturi. Podelite ga na 6 jednakih delova.

Svaki od njih se deli na još tri i isteže se kao dugi crvi sa rotirajućim naizmeničnim pokretima napred-nazad između ruku. Dodajte omiljeni ratluk, suvo grožđe ili tečnu čokoladu. Možete napraviti i mešavinu. Svaki milibrot može biti drugačiji.

Ispletite milibrot pletenicu. Isto se ponavlja sa svih 6 delova, formirajući 6 uskršnjih kolača. Stavljaju se u kalupe. Ostavljaju se još sat-dva da se dižu na toplom mestu.

Odvojeni belanac se umuti i njime se premažu uskršnji kolači. Pospite ih vlažnim šećerom.

Peku se iz dva puta jer ne mogu svi da stanu u rernu odjednom. Pecite dok ne budu gotovi u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Uskršnji kolači za svačiji ukus spremni su za uskršnju trpezu.

Čarobni uskršnji milibroti sa maslacem i tečnom čokoladom za nezaboravan praznik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: