Način pripreme
Ove ukusne kiflice, koje se pripremaju za Božić u Mađarskoj, nose ime Bratislave na mađarskom jeziku - Požon. Današnji glavni grad Slovačke, između 1536. i 1783. godine bio je glavni grad Mađarske pod vladavinom Habsburga.
Kvasac i prstohvat šećera rastvorite u toploj vodi i ostavite po strani oko 5 minuta. Prstima promešajte margarin i brašno dok ne dobijete krupne mrvice. Dodajte kvasac, sok od pomorandže (vino), žumance, krompir, šećer i so. Umesite meko testo. Mesite oko 10 minuta, pokrijte testo i ostavite ga da odmori i naraste oko 30-40 minuta.
Prvi nadev pripremite tako što belance umutite sa šećerom. Dodajte koru od limuna i sok i nakon toga sve promešajte sa mlevenim orasima i narendanom jabukom.
Za drugi nadev ugrejte vodu i šećer dok se šećer ne rastvori. Dodajte seme maka i mešajte nekoliko minuta. Skinite sa vatre i dodajte koru od limuna.
Testo stavite na brašnom posutu radnu površinu i podelite ga na 5 jednakih delova. Svaki deo razvijte oklagijom u koru prečnika oko 25-30 cm i premažite tankim slojem džema od kajsije.
Svaku koru nasecite na 8 trouglova. Stavite po jednu kašičicu nadeva (naizmenično stavljajte nadeve) na širi kraj trougla i umotajte kiflice. Na ovaj način radite dok ne potrošite testo i nadeve.
Ovako pripremljene kiflice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite ih umućenim žumancem. Ostavite ih 10 minuta i premažite ih belancem. Pecite ih oko 25-30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni ili dok ne dobiju zlatnu boju.