Način pripreme
1 šolja = 200 ml
Istopite mast i ostavite je da se ohladi.
Prosejte brašno i prašak za pecivo. Dodajte im sve namirnice za testo. Zdrobite sir ili ga narendajte na gruboj strani rendeta. Dobro je koristiti tvrđi sir.
Umesite srednje meko testo. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta, do sat vremena.
Ohlađeno testo podelite na dva dela. Svaku razvucite u pravougaonik debljine oko 0, 3 - 0, 5 cm. Što je testo tanje, slani štapićiće biti hrskaviji.
Pomešajte odvojeni žumanac sa malo vode i premažite testo. Pospite sitno narendanim parmezanom ili semenkama po vašem izboru. Možete uraditi i obe varijante. Jedna polovina sa semenkama, druga sa parmezanom.
Rezačem za picu isecite testo na tanke trake od oko 1 cm.
Rasporedite slane štapiće u plehove obložene papirom za pečenje. Trebaće vam dva pleh za rernu.
Slane štapiće sa parmezanom i origanom pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 20 minuta, dok ne dobiju lepu boju.
Posle pečenja, slane štapiće sa sirom ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih čuvajte u zatvorenoj kutiji do 2-3 dana.
Prijatno!