Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Slana testa»Slani štapići sa parmezanom i origanom

Slani štapići sa parmezanom i origanom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Slani štapići sa parmezanom i origanom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Ukusni slani štapići kojima možete počastiti goste ili da ih grickate sami, odluka će biti teška"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 550 g
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • mast - 1 šolja (istopljena)
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - 2 kašičice (ravne)
  • kravlji sir - 150 g
  • parmezan - 50 g (rendani)
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • origano - 1 kašika (sušeni)
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • voda - 1 kašičica
  • za posipanje
  • parmezan
  • semenke
* merne jedinice

Način pripreme

1 šolja = 200 ml

Istopite mast i ostavite je da se ohladi.

Prosejte brašno i prašak za pecivo. Dodajte im sve namirnice za testo. Zdrobite sir ili ga narendajte na gruboj strani rendeta. Dobro je koristiti tvrđi sir.

Umesite srednje meko testo. Umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta, do sat vremena.

Ohlađeno testo podelite na dva dela. Svaku razvucite u pravougaonik debljine oko 0, 3 - 0, 5 cm. Što je testo tanje, slani štapićiće biti hrskaviji.

Pomešajte odvojeni žumanac sa malo vode i premažite testo. Pospite sitno narendanim parmezanom ili semenkama po vašem izboru. Možete uraditi i obe varijante. Jedna polovina sa semenkama, druga sa parmezanom.

Rezačem za picu isecite testo na tanke trake od oko 1 cm.

Rasporedite slane štapiće u plehove obložene papirom za pečenje. Trebaće vam dva pleh za rernu.

Slane štapiće sa parmezanom i origanom pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 20 minuta, dok ne dobiju lepu boju.

Posle pečenja, slane štapiće sa sirom ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih čuvajte u zatvorenoj kutiji do 2-3 dana.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: