Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Praznične figurice od paštete sa muskatnim omotačem

Praznične figurice od paštete sa muskatnim omotačem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Praznične figurice od paštete sa muskatnim omotačem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Stvorite raspoloženje za trpezom uz ove neverovatne praznične figurice od paštete sa muskatnim omotačem"

Potrebni sastojci

  • pašteta - 500 g (guščija ili pileća)
  • belo vino - 300 ml, Muskat, desertno
  • šećer - 1 kašika
  • želatin - 6 - 7 g, prirodni
  • beli biber - 1 kašičica
  • biber - u zrnu, za ukras
  • rukola - za ukras i posluženje
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj efektni praznični receptm najvažnije je da imate odgovarajuće kalupe uz pomoć kojih ćete napraviti figurice. Naravno, čak i ako nemate takve kalupe, možete da oblikujete figurice od paštete kako vama odgovara - u silikonskim kalupuma za bombone, pa čak i da oblikujete kocke.

Kako biste lakše odvojili figurice i kako bi one ostale cele, ako koristite silikonske kalupe, stavite ih na 20 minuta u zamrzivač, kako bi pašteta postala čvrsta i kako bi vam naredni koraci bili lakši.

Dok se pašteta steže u zamrzivaču, pripremite želatin, tako što vino sa šećerom postavite na umerenoj vatri uz dodatak belog bibera. Začekajte da smesa proključa i da deo alkohola ispari, kako ne bi imali jak ukus. Druga varijanta, ako vam ukus alkohola odgovara je, da smesu odstranite čim smesa počne da stvara mehuriće.

Potopite želatin na osnovu uputstva sa pakovanja i čim je vino stajalo nekoliko minuta van vatre, rastvorite želatin i promešajte dobro da se potpuno istopi. Ohladite smesu dok ne počne da se lagano zgušnjava.

Ovde dolazi trenutak da se figurice preliju ovom smesom.

Jedan način je da figurice postavite na štapiće i da ih lagano potopite u smesu dok ne dobijete debljinu sloja, koju želite. Ako želite da sloj bude deblji, sačekajte da prvi sloj očvrsne, pa ponovo potopite figuricu.

Nakon ovog postupka postavite figurice sa drvenim štapićima na odgovarajuću podlogu, kako bi bile nepokretne u vertikalni položaj da se sloj želatina potpuno stegne. To će vam oduzeti najviše sat vremena, a ako figurice postavite u frižider, čak i manje. Ovaj način više odgovara manjim figuricama.

Drugi način, ako ste napravili veće figurice je, da ih poređate na rastojanju jednu od druge u veliki tanjir (da ih ukrasite biberom u zrnu) i da ih prelijete smesom želatina, koja je počela da se steže - ponovo je isti princip - deblji sloj dobijate ako figurice prelijete više puta, nakon što se prethodni sloj stegne.

Stavite figurice između prelivanja u frižider da ubrzate proces. Na dnu tanjira će se formirati sloj želatina, ali ga jednostavno isecite oko figurica i izvadite.

Ako muskatna tečnost nije dovoljna, uvek možete da pripremite još. Najbolja pašteta za ovaj recept je guščija ili pileća, ali možete da eksperimentišete i sa drugim vrstama. Poslužite na listovima rukole uz praznični ručak.

Prijatno!

Napomena: Kako je svaka vrsta želatina različita i ima onih u prahu ili u obliku listića, dobro pročitajte uputstva sa pakovanja i preporuke u odnosima količina tečnosti i želatina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: