Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Figurice od karamela za dekoraciju

Figurice od karamela za dekoraciju

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Figurice od karamela za dekoraciju
Fotografije: marcheva14
1 / 7
20/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
10 min.
"Evo kako da napravite anđeosku kosu za svoje kolače i deserte ..."

Potrebni sastojci

  • šećer - 120 g, kristal
  • ulje - malo
* merne jedinice

Način pripreme

Viljuška sa dugim zupcima;

Velika kutlača lagano nauljena;

Duga metalna okrugla drška;

Veliki komad papira za pečenje.

U odgovarajuću šerpu sipajte šećer, stavite na umerenu vatru da se rastopi. Kada donji sloj počne da se topi, promešajte lopaticom da se šećer ravnomerno istopi. Napravite tamni karamel.

Kad je gotov, sklonite sa vatre i ostavite da se zgusne 1 do 2 minuta. Ringlu ostavite na najnižem stepenu da biste u jednom trenutku karamel vratili na kratko da omekša, jer se vremenom stvrdne.

Na ubrus sipajte malo ulja i lagano premažite kutlaču, kao i metalnu cev ili dršku.

Viljuškom sa dugim zupcima zahvatite istopljeni šećer, izvucite ga i nasumično provucite po zadnjem delu kutlače da dobijete tzv. gnezdo/korpu. Ostavite da se stegne, a zatim lagano skinite sa kutlače. Ostavite da se potpuno stegne na papiru za pečenje.

Potapanjem viljuške u šećer ponovo izvlačite karamel i počnite sa prebacivanjem samo na gornju stranu metalne cevi, držeći je visoko da bi se šećer spustio i formirao dlake, kako bi se dobile odgovarajuće niti za takozvanu anđeosku kosu.

Nakon što napravite kosu do željene gustine, šećer isecite makazama. Veoma pažljivo sakupite dlanovima da formirate loptu, pa odložite na papir za pečenje.

Lepeza se crta tako što se ponovo izvuče karamel i iscrtaju deblje niti na papiru.

Ostavite da se stegne nekoliko minuta i pažljivo odvojite.

Na štapić stavite lešnik ili badem, umočite u karamel, visoko podignite da se šećer razvuče, pa ostavite da se stvrdne.

Sa ovim karamelom možete pripremiti sve oblike po vašem izboru. Sa njim je lako i prijatno raditi, važno je pronaći pravu gustinu, kako bi pravilno tekao.

Figurice od karamela za dekoraciju su spremne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: