Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Sutlijaš»Sutlijaš na asturijanski način

Sutlijaš na asturijanski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Sutlijaš na asturijanski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Veoma interesantan recept za sutlijaš na asturisjki način"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • pavlaka - 500 ml tečna, slatka /35 %/
  • pirinač - 250 g
  • šećer - 150 - 180 g
  • mastika - 50 - 100 ml (uzo, anis)
  • cimet - 1 štapić
  • kora od limuna - 3 - 4 ivice
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sipajte mleko u šerpu, pavlaku, alkoholni napitak sa mirisom anisa i 140 g šećera. Ako volite mnogo slatko, možete dodati i više. Ugrejte na umerenoj vatri dok ne provri, pazite da mleko ne iskipi.

2. Stavite koru od limuna, samo žuti deo. Podelite cimet na dva dela i dodajte u mlečnu smesu.

3. Stavite pirinač, nemojte prati prethodno, samo malo properite. Lepo je da pusti skrob u pirinčani desert da bi bio kremast. Idealna sorta je svaka koja je odgovarajuća za rižoto.

4. Kuvajte 35 minuta ispod poklopca na 95-100 stepeni. S vremena na vreme otvarajte i mešajte.

5. Gotov sutlijaš treba da ostane tečniji, posle će da se stegne. Izvadite cimet i koru citrusa i rasporedite u posude.

6. Ostavite desert da se ohladi 15-20 minuta - ne potpuno. Pospite šećerom i rastopite gorionikom kuhinjskim da se stvori lepa karamel korica.

7. Servirajte ovaj sutlijaš na asturijski način dok je topao ili da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: