Način pripreme
Orasi se iseckaju rukom na ne mnogo sitne parčiće. Nije preporučljivo da se melju.
Rerna se uključuje da se zagreje do 180 stepeni.
Jaja se mute na pari 2 minuta sa šećerom. Temperatura ne treba da prelazi 40 stepeni.
Sklanjaju se sa pare i mute se još 2-3 minuta dok se ne dobije čvrst vazdušast krem.
Stavlja se maslac, veoma mekan i u parčićima, sipa se mleko i u sve to se narenda čokolada na fino rende. Ona može da se prethodno samelje u blenderu, da se uštedi vreme.
Muti se ponovo mikserom u homogenu smesu.
Brašno se proseje u porcijama u smesu zajedno sa praškom za pecivo. Meša se pažljivo, da ostane vazdušasta konzistencija. Na kraju se dodaju i orasi i ponovo se meša kružnim pokretima.
Ako vam se smesa za čokoladni kolač čini mnogo retka miže da se doda još malo brašna, ali kao celina treba da ostane malo finija i retka smesa nego što je za obično testo za kolač.
Čokoladna smesa se sipa u okruglu posudu veličine prečnika 22 cm. Dno i zidovi su namazani i posuti brašnom ili je pokrivena papirom za pečenje.
Gurne se u zagrejanu rernu i kolač od oraha se peče oko 35 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Gotov kolač sa čokoladom i orasima se ostavlja da se ohladi na rešetki, ukrašava se polovinama oraha i posipa se šećerom u prahu.
Nek vam je slatko uz ovu raskoš!