Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice sa slatkom i orasima

Kiflice sa slatkom i orasima

Kiflice sa slatkom i orasima
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
24
"Brzo uzmite kiflice, jer se pojedu za tren oka"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 150 g
  • suvi jvasac - 1 paket
  • so - 1, 2 kašičice
  • vanila - 1 komad
  • kora od limuna - 1 supena kašika
  • mast - 100 g, polurastopljena
  • limunada - 300 ml, mlaka
  • voda - mlaka 50 ml za kvasac
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • brašno - 900 g
  • slatko od jagoda - 100 g
  • orasi - 1 supena kašika, mleveni
  • još
  • žumanca - 2 komada, za premazivanje
  • susam - za posipanje
  • smeđi šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Suvi kvasac pomešamo sa toplom vodom i 1 kašičicom šećera i 2-3 supene kašike brašna, ostavljamo da nadođe. U velikoj posudi umutimo mikserom jaja i šećer.

Dodajemo limunadu, polurastopljenu mast, so, vanilu i koru od limuna. Kratko promešamo koliko da se pomešaju sastojci. Promenimo žice, stavljamo one za testo i sipamo u delovima po 1 koficu brašna i mešamo dobro bar 4-5 minuta.

Kad postane teško, sipamo testo na radnu površinu, mesimo dok ne prestane da se lepi. Dodajemo ulje i razvučemo, mesimo dok ne upije masnoću. Pokrivamo folijom, ostavljamo da nadođe 1 sat. Delimo na 3 dela.

Svaki deo razvučemo na okruglu koru, isečemo na 8 truglova. U posudi pomešamo domaće slatko od jagoda i mlevene orahe. U široku deo stavljamo po 1 ravnu kašičicu nadevai uvijamo ukusne kiflice.

Poređamo kiflice sa slatkom od jagoda u namazan pleh. Ostavljamo testo da stoji 20-30 minuta, namažemo umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom ulja i 2 supene kašike svežeg mleka. Posipamo susamom i braon šećerom.

Pečemo kiflice sa susamom u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju oko 20-25 minuta. Miris je odličan, miriše na Uskrs! Srećni praznici.

Kiflice sa slatkom i orasima su veoma mekane i ukusne, ovo je moj omiljeni recept, pripremam ga svake godine za prazničnu uskršnju trpezu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: