Način pripreme
U toplo sveže mleko dodajte suvi kvasac, so i šećer. Ostavite da se kvasac aktivira, otprilike 10 min. Za to vreme prosejte brašno 3 puta.
Mikserom umutite jaja sa šećerom i glukozom da se dobije gusta pena. Smesu od jaja sipajte u posudu sa aktiviranim kvascem. Počnite da dodajete malo po malo brašna za meko testo. Ostavite testo da naraste na toplom na sat, sat i po vremena dok ne udvostruči svoj obim.
Testo stavite u kesu, dodajte ulje, nakon toga u još 2 kese - ukupno u 3 kese, da bude sigurnije. Uključite veš mašinu samo na centrifugu, bez vode na 3-4 minute.
Izvadite, stavite ulje i ponovo uvijajte, tako 2-3 puta u veš mašini, dok vam ne nestane ulja. Ako vidite da obrtaji postaju veoma jaki, zaustavite je.
Izvadite, premesite testo sa još malo ulja. Oblikujte kozunak i napravite punjenje po želji. Raste otprilike 30 min.
Premažite umućenim belancem i pecite na 150-170 stepeni. Ako počne da gori, smanjite šporet i prekrijte aluminijumskom folijom.
Nakon što se kozunak sa nitima ispeče, napravite sirup od vode i šećera. Premažite topli kozunak i pospite šećerom.
Uskršnji kolač Kozunak sa nitima u veš mašini je jednostavan i brz način da dobijete savršen kozunak za praznik!