Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač Kozunak sa nitima u mašini za veš

Uskršnji kolač Kozunak sa nitima u mašini za veš

Natali TihovaNatali Tihova
Početnik
216
Uskršnji kolač Kozunak sa nitima u mašini za veš
Fotografije: Anonymous
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Da li znate kako da napravite kozunak sa nitima u mašini za veš - evo već ćete saznati"

Potrebni sastojci

  • brašno - otprilike 1.200 g
  • jaja - 4 komada, velika
  • kvasac - 14 g, suvi /2 komada/
  • šećer - 200 g
  • glukoza - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 1 šolja, toplo
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • suvo grožđe
  • čokolada
  • ratluk
  • Za premazivanje
  • belanca - 1 komad
  • voda - 1 šoljica
  • šećer - 1 šoljica
  • šećer - 50 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U toplo sveže mleko dodajte suvi kvasac, so i šećer. Ostavite da se kvasac aktivira, otprilike 10 min. Za to vreme prosejte brašno 3 puta.

Mikserom umutite jaja sa šećerom i glukozom da se dobije gusta pena. Smesu od jaja sipajte u posudu sa aktiviranim kvascem. Počnite da dodajete malo po malo brašna za meko testo. Ostavite testo da naraste na toplom na sat, sat i po vremena dok ne udvostruči svoj obim.

Testo stavite u kesu, dodajte ulje, nakon toga u još 2 kese - ukupno u 3 kese, da bude sigurnije. Uključite veš mašinu samo na centrifugu, bez vode na 3-4 minute.

Izvadite, stavite ulje i ponovo uvijajte, tako 2-3 puta u veš mašini, dok vam ne nestane ulja. Ako vidite da obrtaji postaju veoma jaki, zaustavite je.

Izvadite, premesite testo sa još malo ulja. Oblikujte kozunak i napravite punjenje po želji. Raste otprilike 30 min.

Premažite umućenim belancem i pecite na 150-170 stepeni. Ako počne da gori, smanjite šporet i prekrijte aluminijumskom folijom.

Nakon što se kozunak sa nitima ispeče, napravite sirup od vode i šećera. Premažite topli kozunak i pospite šećerom.

Uskršnji kolač Kozunak sa nitima u veš mašini je jednostavan i brz način da dobijete savršen kozunak za praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: