Način pripreme
Ovaj recept za panakotu jaja nije od najbržih i biće potrebno da se malo zaigrate kako biste je spremili, ali vredi, čim ugledate radost u očima malih i velikih. Iznad svega, to je veoma ukusan desert sa mlekom.
Treba vam 5-6 jaja. U jedan kraj svakog probušite mali otvor i izvadite sadržaj. Ispražnjene ljuske jaja nekoliko puta isperite vodom. U šerpi pomešajte pavlaku i sveže mleko.
Dodajte šećer i vanilu i zagrejte na ringli, pazeći da smesa ne provri. Čim počne da se podiže dosta pare, skinite sa ringle i dodajete želatin, omeknuo u malo hladne vode.
Mutite dok se želatin dobro ne rastopi u mleku. Praktičnosti radi, ljuske od jaja poređajte u kalupe za jaja sa otvorom nagore.
Pomoću šprica ih napunite. Nakon 2-3 sata ih stavite u frižider na 12 sati.
Umak od jagoda spremite na sledeći način: jagode operite i isecite na male komade. Stavite ih u šerpu, pospite šećerom i sipajte 2 supene kašike vode. Umak kuvajte 10 min. Nakon što ha skinite s ringle, sipajte limunov sok i promešajte.
Ogulite jaja panakota. U male posude ili tanjiriće stavite po nekoliko kašika umaka od jagoda i dodajte po jaje panakote. Desert sa jagodama ukrasite listovima sveže mente. Poslužite i potpuno zasluženo uživajte u ovom velelepnom uskršnjem desertu!
Neka vam je slatko!