Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač mravinjak sa bejlisom

Kolač mravinjak sa bejlisom

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Kolač mravinjak sa bejlisom
Fotografije: Mariana
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Kolač mravinjak sa bejlisom - opijajuće ukusan"

Potrebni sastojci

  • bejlis - 60 ml
  • sveže mleko - 130 ml
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 1/2 šolje, beli
  • šećer od šećerne trske - ½ šolje
  • prašak za pecivo - 1 paket od 10 g
  • šećerne mrvice - 4 paketa od 10 g
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 2 šolje, top 650
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - za premazivanje pleha
  • brašno - za posipanje pleha
  • maslac - 20 g
  • kakao - 4 supene kašike, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutimo jaja sa dve vrste šećera i mutimo mikserom dok ne dobijemo gustu smesu.

Prethodno smo stavili sveže mleko i jaja na sobnu temperaturu.

Uz pomoć sita ili cediljke prosevamo 2 šolje brašna u posudu i pomešamo sa praškom za pecivo i 1 prstohvatom soli i promešamo.

U kašu dodajemo ulje, sveže mleko i bejlis i dobro mutimo, ponovo mikserom.

U delovima dodajemo smesu od brašna i mutimo mikserom. Dobijamo glatku smesu za kolač i u nju sipamo šećerne čokoladne mrvice i mešamo spatulom ili kašikom, dobro, da se mrvice dobro rasporede.

Namažemo pleh maslacem i posipamo brašnom. Sipamo kašu i poravnamo.

Pečemo kolač mravinjak u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 23 minuta.

Pekla sam kolač u većem plehu.

Kad se ohladi vadimo iz pleha i mažemo smesom od kakaa i maslaca.

Glazuru od kakaa i maslaca pravimo tako što stavljamo maslac u posudu na vatru i kad se rastopi dodajemo kakao i mešamo.

Dok je još topao, kolač odozgo namažemo uz pomoć spatule.

Kad se stegne nakon 10 minuta, sečemo na komade kolač Mravinjak sa bejslisom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: