Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Čokoladni čizkejk sa bejlisom i malinama

Čokoladni čizkejk sa bejlisom i malinama

Magdalena GrozdevaMagdalena Grozdeva
Početnik
116
Čokoladni čizkejk sa bejlisom i malinama
Fotografije: Magdalena Grozdeva
1 / 3
08/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Ovakvi kolači nas teraju da se zamislimo i da shvatimo da je život previše kratak, zato treba da se počne direktno od deserta"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • keks - 200 g, čajni, s kakaom
  • maslac - 125 g
  • Za krem
  • tečna pavlaka - 350 ml, slatka (250 za mućenje, ostalih 100 ostavljamo tečno)
  • krem sir - 250 - 300 g
  • bejlis - 60 ml (ili drugi liker po ukusu)
  • mlečna čokolada - 1 i po komad
  • želatin - 10 g
  • voda - 50 ml, hladna
  • Za glazuru
  • mlečna čokolada - 1 komad (s lešnicima)
  • tečna pavlaka - 75 ml, slatka
  • Za ukras
  • sveže maline - 200 g
  • menta - listovi
  • Za čokoladni sos
  • mlačna čokolada - pola komada
  • tečna slatka pavlaka - 75 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Namrvimo keks na sitne mrvice i zamesimo sa omekšalim maslacem. Rasporedimo dobijeno testo na dno posude i stavljamo u zamrzivač na 15-20 minuta da se se stegne. Ostavljamo želatin da se natopi u hladnoj vodi.

Za to vreme umutimo pavlaku, dodajemo krem sir i bejlis. U posudi izlomimo čokoladu na male parčiće, dodajemo ostatak pavlake i stavljamo na umerenu ringlu da se istopi (ne treba da provri) uz neprestano mešanje, nakon čega ih dodajemo u krem.

Već natopljeni želatin istopimo na vodenoj pari i dodajemo u krem. Mešamo sve u homogenu smesu.

Nakon što je gotovo, vadimo koru iz zamrzivača, sipamo krem, rasporedimo ravnomerno i stavljamo ponovo u zamrzivač da se stegne. Da bi napravili glazuru, na već poznati način izlomimo čokoladu, dodajemo pavlaku i stavljamo na ringlu da se istopi.

Kada je gotovo, vadimo čizkejk iz zamrzivača i prelivamo ga glazurom ravnomerno. Ostavljamo u frižider. Na isti način kao glazuru, pripremamo čokoladni sos.

Kada je gotov sipamo ga u špric (ja koristim najlon kesu sa odsečenim vrhom). Sipamo maline u sredinu čizkejka i odozgo posipamo sosom. Dekorišemo listovima mente. Gotovo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: