Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Domaći uskršnji kolač - kozunak sa nadevom od čokolade i badema

Domaći uskršnji kolač - kozunak sa nadevom od čokolade i badema

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Domaći uskršnji kolač - kozunak sa nadevom od čokolade i badema
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
2
"Unosimo lepotu na trpezu ovim mekanim kozunakom sa ukusnim nadevom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg, za kozunake + otprilike 230 g za dodatno mešenje
  • sveže mleko - 260 ml, mlako
  • kvasac - 42 g, svež
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 300 g
  • so - 2 prstohvata
  • maslac - 130 g
  • biljna mast - 120 ml
  • vanila - 6 kesica
  • limun - 2 komada, kora citrusa
  • bademi - 50 g
  • Za nadev
  • tečna čokolada - ja sam imala belu i mlečnu
  • bademi - 100 g, mleveni orašasti plodovi
  • Za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • biljna mast - 11/2 supene kašike
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ya posipanje
  • sirup od kajsija
  • kokosov šećer
* merne jedinice

Način pripreme

U veliku odgovarajuću posudu prosejemo brašno tri puta.

Pomešamo istopljeni maslac i biljnu mast.

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi i da u prostoriji bude toplo.

Kockicu svežeg kvasca aktiviramo sa mlakim svežim mlekom, tako što dodajemo 2 supene kašike brašna i 50 g šećera. Drugu polovinu njega umutimo sa jajima, ostavljajući jedno žumance za premazivanje.

Dodajemo vanile, sitno izrendanu koru limuna, so i ½ masnoće.

Umutimo još jednom i dodajemo smesu u udubljenje. Sipamo i kvasac koji se aktivirao.

Mesimo testo pritiskajući dlanovima ka radnoj površini kako bismo dobro aktivirali gluten.

Ovo pomaže u formiranju niti u kozunaku.

Ruke namočimo u ostalu masnoću tokom mešenja, ne bi smelo da ruke budu suve, testo će upiti masnoću.

Po površini će početi da se formiraju vazdušni mehurići.

Ono treba da postane elastično kao mekoća ušnog jastučića.

Testo stavljamo u veliku posudu, prekrivajući ga streč folijom.

Ostavljamo ga na 2 sata da naraste u veoma toploj prostoriji (27-28 stepeni).

Bademe sitno sameljemo, a drugi deo orašastih plodova (50 g) potopimo u vodu i ogulimo.

Nakon što udvostruči svoj obim, testo podelimo na dva jednaka dela.

Jedan deo stavljamo nazad u posudu i prekrivamo folijom kako bi ostalo sveže i da se ne bi isušilo.

Od ove smese pravimo dva kozunaka sa čokoladom. Radimo istovremeno sa oba dela.

Iz dela stavljenog na radnu površinu nežnim pritiskanjem ili pesnicom oslobađamo mehuriće vazduha u testu.

Nastavljamo da natapamo ruke u masnoću dok ne nestane. Ne preterujemo sa mešenjem!

Testo podelimo na dva dela. Pažljivo ga razvijemo po dužini.

Jedan deo premažemo belom čokoladom, a drugu polovinu mlečnom.

Pospemo mlevenim bademima i uvijamo u fitilj.

Svaki fitilj uvijamo. Sledeći korak je da uvijemo oba fitilja u jedan rolat.

Nauljenim nožem sečemo po sredini i razdvajamo ga.

Uvijamo jednu polovinu u labav krug sa nadevom.

Ponavljamo isti korak sa drugim rolatom.

U duboki kalup, prekriven nagužvanim papirom za pečenje, stavljamo krugove jedan na drugi.

Ponovo ih prekrijemo i ostavljamo na sat vremena da ponovo narastu.

Narasle kozunake pažljivo premazujemo četkom umočenom u umućenu smesu od žumanca.

Stavljamo oguljene bademe.

Stavljamo obe okrugle posude sa testom u hladnu rernu na nižu rešetku.

Na dno stavljamo posudicu s malo vode.

Rernu uključimo na 150 stepeni, nakon 15 minuta temperaturu pojačavamo na 170 i prekrivamo aluminijumskom folijom.

Pečemo još 20-25 minuta, ne ostavljajući kozunak bez nadzora, drvenim štapićem proveravamo da li je gotovo.

Nakon pečenja vadimo kozunak na rešetku i premazujemo ga redukcijom sirupa od kajsija.

Domaći uskršnji kolač - kozunak sa nadevom od čokolade i badema posipamo šećerom i ostavljamo da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: