Vegan kolači sa ovsenim mlekom i čiom

08/05/2020
"Korisni vegan kolači za bližnje i goste "
Priprema60 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno75 min.
Porcije25
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano50
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za ovseno mleko
  • ovsene pahuljice - ½ šolje, fine
  • med od maslačka - 1 supena kašika, domaći
  • voda - 1 šolja
  • za testo
  • čia - 1 supena kašika (potopljena u 3 supene kašike vode)
  • brusnice - 2 supene kašike, suve
  • seme bundeve - 1 supena kašika
  • seme suncokreta - 1 supena kašika
  • šljive - 3 komada, suve
  • rogač - 1 kašičica, brašno
  • cimet - 1 prstohvat
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • vanila - 1 kesica
  • konopljino brašno - ½ šolje
  • ovsene pahuljice - ½ šolje, fine
  • tipsko brašno - 1 šolja (ili integralno)
  • kukuruzno brašno - oko 2/3 šolje, fino
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 3 - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo 1 supenu kašiku čia semenki sa 3 supene kašike vode i ostavljamo da nabubre dok pripremamo vegan mleko.

Da bismo napravilo ovseno mleko, prvo natopimo ovsene pahuljice u 1 šolju vode na oko 10-15 minuta. Pre nego što coedimo nabubrele ovsene pahuljice, sipamo ih u nutri bulit (ili moćan blender), zasladimo domaćim medom od maslačka i dodajemo u njih novu čašu sa vodom za mlevenje. Meljemo nekoliko puta po nekoliko sekundi.

Sipamo u duboku posudu 1 šolju gotovog ovsenog mleka, ne cedimo. U njega dodajemo sirove ovsene pahuljice (izmrvljene u avanu) - seme suncokreta i bundeve, suvo voće (sitno iseckano) - šljive, brusnice i čiu (koja je nabubrila i želirala se).

Sipamo smesu finih ovsenih pahuljica i ostavljamo da stoji oko 1 sat da upiju vodu. Nakon toga pomešamo sa suvim sastojcima: rogačem, cimetom, sodom, vodom, vanilom, pšeničnim mekinjama, konopljinim brašnom, tipskim brašnom i mesimo sa kukuruznim finim brašnom.

Dobijamo meko testo koje se malo lepi, u njega dok mesimo dodajemo malo nerafinisanog suncokretovog ulja da bude glatko. U pleh, prethodno namazan nerafinisanim suncokretovim uljem, poređamo na razmaku loptice od slatkog testa (veličine oko 3 cm) i pečemo na 180 stepeni oko 15-18 minuta.

Kad budu gotovi stavljamo ih u kutiju da ostanu mekani, prvih nekoliko minuta ostavljamo otvorene da se ne pokvase od kondenzacije toplote. Nakon toga čuvamo u zatvorenoj kutiji.

Po želji možemo servirati kolače sa sveže napravljenim ovsenim mlekom (fino proceđenim nakon mlevenja i zaslađivanja).

Zdravi i dijetetski vegan uskršnji kolači sa ovsenim mlekom i čiom!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar