Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa pečurkama na italijanski način

Rižoto sa pečurkama na italijanski način

ZoriZori
Guru
7292375k215
Rižoto sa pečurkama na italijanski način
Fotografije: Zori
1 / 4
29/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Isproban recept za lagani rižoto na italijanski način sa kojim svako može da zablista kao majstor kuvar"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g, arborio ili drugi pogodan za rižoto
  • maslac - grudva
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • pečurke - 500 g
  • luk - 1 glavica ili svež mladi luk
  • belo vino - 1 šolja
  • bujon od pečuraka - 800 ml
  • maslac - po 1 kašičica po porciji
  • parmezan - 80 g
  • biber - sveže mleven
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se usitni i zaprži u širokom tiganju sa debelim dnom sa jednom kašiko maslinovog ulja i jednom grudvom maslaca (veličine kutije za šibice).

Očišćene i isečene pečurke se dodaju u tiganj u dinstaju se nekoliko minuta.

Dodaje se pirinač i meša se povremeno dok ne postane prozračan.

Dodaje se čaša belog vina i nakon što ispari ringle se malo smanjuje i postepeno se dodaje kutlaču po kutlaču topao bujon od pečuraka. Cilj je da pirinač postepeno upije bujon.

Nakon oko 20 minuta kada pirinač upije svu tečnost bujona, tiganj se sklanja sa ringle i dodaje se narendan parmezan, so, sveže mleveni biber po ukusu i prstohvat ljute aleve paprike.

Pri serviranju svake porcije rižota dodaje se kašičica maslaca i po želji dodatno parmezan.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: