Način pripreme
U bokal snažnog nutribullet-a/ blendera sipamo skuvani pirinač, prethodno obojen 1 supenom kašikom soka od pola izrendane cvekle.
Dodajemo usitnjeni kravlji sir, tahini od susama - 1 bogatu supenu kašiku, suncokretove semenke - 2 supene kašike, brusnice - 1 kašičicu, pšenične klice - 1 kašičicu, smeđi kristal šećer - 2-3 prstohvata za ukus, himalajska so - ½ kašičice - po ukusu, mleveni crni biber - 1-2 prstohvata, soja sos - po želji, nerafinisano suncokretovo ulje - ½ supene kašike.
Promešamo i sipamo oko pola šoljice vode u zdravi namaz.
Blendamo otprilike jedan minut dok se ne dobije glatka konzistencija - nežno roze boja spremljenog umaka.
Umak od pirinča, sira i tahinija poslužujemo u maloj staklenoj činiji sa grisinama za umakanje - krekerima, domaćim slanim štapićima, prepečenim hlebom ili štapićima od povrća.