Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Umak»Vazdušast umak od brokolija i sira

Vazdušast umak od brokolija i sira

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k950
Vazdušast umak od brokolija i sira
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
28/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
28 min.
Porcije
4
"Na krišku ili krekere namažite ovaj ukusni i vazdušasti umak od brokolija i sira"

Potrebni sastojci

  • brokoli - 1/2 glavice, 250 - 300 g
  • sir - 100 g, kravlji, mekši
  • ljute paprike - 1/2 komada, sveža, zelena
  • limun - 1 komad, sok
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • orasi - 1 šaka
  • beli luk - 2 čena
  • bosiljak - 4 sveža lista
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj umak od brokolija operite i podelite brokoli na ružice.

Stablo takođe možete iskoristiti, ali prvo proverite da li je krhak i ukoliko treba ogulite ga od tvrđeg spoljašnjeg sloja.

Njega isecite na manje komadiće kako bi se istovremeno skuvao sa ružicama.

Skuvajte povrće u blago posoljenoj vodi dok ne omekša.

Ocedite i ostavite da se ohladi, nakon toga ga prebacite u usku i visoku posudu, odgovarajuću za rad sa pasatorom.

Dodajte oguljene čenove belog luka, limunov sok i po želji malo soli.

Pasirajte dok se ne dobije gladak pire i dodajte šaku oraha, sir, ljutu papričicu i maslinovo ulje.

Ponovo pozicionirajte pasator u posudi i pasirajte dok smesa ne postane savršeno glatka i vazdušasta,

Kada je ukusni umak gotov, možete da ga probate i dda dodate, ukoliko je potrebno, još soli, maslinovog ulja ili limunovog soka. Nemojte stavljati mnogo soli u početku, zato što je sami sir ponekad previše slan.

Lično ja obožavam ovaj umak sa više limunovog soka i dodajem dodatno.

Poslužite vazdušasti umak od brokolija i sira sa svežim listovima bosiljka, štapićima šargarepe ili krastavca, kao i sa grisinama, integralnim slanim štapićima ili grickalicama (ili šta god volite).

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: