Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Krekeri»Krekeri od kačamaka sa čilijem i karijem

Krekeri od kačamaka sa čilijem i karijem

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k173
Krekeri od kačamaka sa čilijem i karijem
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 4
08/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
25
"Možete da ih grickate tek tako ili uz domaće pripremljen namaz - krekeri za svaki dan"

Potrebni sastojci

  • kukuruzni griz - 1 šolja, fin
  • voda - 2 šolje
  • nerafinisano suncekrotovo ulje - 1 kašičica + za premazivanje
  • himalajska so - 1 kašičica
  • biber - 1/3 kašičice
  • kumin - 1/3 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
  • čili - 1 prstohvat, (ljut, indijski)
  • kari - 3 prstohvata
  • čubar - 3 prstohvata
  • bosiljak - 2 - 3 prstohvata, suv, izmrvljen
* merne jedinice

Način pripreme

Promešajte suve sastojke - kukuruzni griz sa pikantnim začinima (biber, himalajska so, kumin, aleva paprika, ljuti čili, kari).

Kada voda proključa, polako dodajte suve sastojke i mešajte žicom.

Kada se smesa zgusne, fini kačamak je skuvan, pa ga skinite sa vatre. Dodajte čubar i sitno smrvljeni bosiljak, kao i hladno presovano suncokretovo ulje.

Radeći brzo i samouvereno, jer se smesa veoma brzo stegne i suši, rasporedite smesu između dva lista papira za pečenje i napravite sloj, koji nije niti previše tanak, niti predebeo. Važno je da je iste debljine.

Uklonite papir sa gornje strane i nožem isecite dijagonalne trake u jednom pravcu, pa zatim u drugom, kako biste dobili rombove.

Odlepite pažljivo krekere od papira i poređajte ih u pleh premazan nerafinisanim suncokretovim uljem.

Sakupite ostatke kačamaka na krajevima, napravite loptu i ponovo napravite list kačamaka, pa ponovite sečenje romboida, dok ne iskoristite testo i ne popunite pleh.

Pre nego što ispečete krekere, namažite ih uljem. U slučaju da je kačamak nedovoljno slan, pospite malo himalajske soli preko krekera.

Pecite na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Potrebno je oko 15 minuta pečenja da bi krekeri bili mekani.

Ako želite da su hrskavi, potrebno je oko 20-25 minuta, ali ih nakon pečenja ne stavljajte u kutiju ili kesu, jer će ponovo omekšati.

Aromatični i ukusni krekeri od kačamaka sa čilijem i karijem - izuzetno jednostavni i ukusni, a mogu se koristiti uz domaći umak ili namaz.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: