Pikantni kroketi od crvenog sočiva

09/05/2020
"Specijalno za poznavaoce pikantne hrane - kroketi od crvenog sočiva "
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije20
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano102
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • crveno sočivo - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • luk - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • peršun - 1 šaka, isečen (nekoliko strukova)
  • beli luk - 1 čen
  • himalajska so - 1 kašičica +
  • kumin - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
  • čili - 1 prstohvat
  • kari - 1/2 kašičice
  • biber - 1/3 kašičice
  • kurkuma - 1/3 kašičice
  • ovsene pahuljice - oko 1/2 šolje, fine
  • prezle - za valjanje ili gris
  • nerafinisano suncokretovo ulje - za posipanje (ili maslinovo ulje)
* merne jedinice
Kroketi

Način pripreme

U šerpu sa vrelom posoljenom vodom sipamo povrće - oljušteno i isečeno, luk, šargarepu i beli luk.

Kad provri, dodajemo crveno sočivo, prethodno oprano nekoliko puta. Kuvamo, ne poklapamo da ispari višak vode i da se zugsne.

Mešamo i malo pre nego što se potpuno skuva, dodajemo peršun (sitno iseckan i začine).

Čim smesa za krokete bude gotova i malo se ohladi, sipamo je u blender i sameljemo malo - dobro je da bude krupnije samlevena. Možemo to da uradimo sa štapnim mikserom umesto blenderom.

Smesu zgusnemo sa finim ovsenim pahuljicama i ostavljamo da stoji bar 15 minuta, a može i više da se malo stegne.

Nakon toga oblikujemo duguljaste ćuftice, uvaljamo ih u prezle (integralne mrvice) ili griz.

Poređamo ćuftice od sočiva u pleh, obložen papirom za pečenje, posipamo nerafinisanim suncokretovim uljem i pečemo na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu koricu.

Posipamo pikantne krokete od crvenog sočiva tople i hrskave sa omiljenim sosom ili namazom.

Pikantni kroketi od crvenog sočiva u rerni su dobri za post.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar