Način pripreme
U šerpu sa vrelom posoljenom vodom sipamo povrće - oljušteno i isečeno, luk, šargarepu i beli luk.
Kad provri, dodajemo crveno sočivo, prethodno oprano nekoliko puta. Kuvamo, ne poklapamo da ispari višak vode i da se zugsne.
Mešamo i malo pre nego što se potpuno skuva, dodajemo peršun (sitno iseckan i začine).
Čim smesa za krokete bude gotova i malo se ohladi, sipamo je u blender i sameljemo malo - dobro je da bude krupnije samlevena. Možemo to da uradimo sa štapnim mikserom umesto blenderom.
Smesu zgusnemo sa finim ovsenim pahuljicama i ostavljamo da stoji bar 15 minuta, a može i više da se malo stegne.
Nakon toga oblikujemo duguljaste ćuftice, uvaljamo ih u prezle (integralne mrvice) ili griz.
Poređamo ćuftice od sočiva u pleh, obložen papirom za pečenje, posipamo nerafinisanim suncokretovim uljem i pečemo na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu koricu.
Posipamo pikantne krokete od crvenog sočiva tople i hrskave sa omiljenim sosom ili namazom.
Pikantni kroketi od crvenog sočiva u rerni su dobri za post.