Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa sirupom»Preliveni kolač sa orasima

Preliveni kolač sa orasima

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Kuvar
20540718
Preliveni kolač sa orasima
Fotografije: Gergana Tsvetanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Kolač sa orasima kojim ćete zasladiti život"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 50 ml
  • sveže mleko - 100 ml
  • brašno - 2 šolje
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • prašak za pecivo - 1
  • za sirup
  • šećer - 1/2 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • Za glazuru
  • čokolada - 100 g, organska
  • kikiriki puter - 2 supene kašike
  • ulje - 1 supena kašika
  • orasi - za dekorisanje
* merne jedinice

Način pripreme

Merna šolja je zapremine 250 ml.

Belanca se odvoje od žumanaca. Belanca se mute u sneg sa prstohvatom soli i 1 supenom kašikom šećera.

U posebnoj posudi se mute žumanca sa šećerom. Dodaju se ulje i sveže mleko.

Brašno prosejano sa praškom za pecivo i mleveni orasi.

Na kraju se u osnovnu smesu dodaju belanca. Lagano se pomešaju špatulom.

Smesa se prebacuje u nauljeni i nabrašnjeni kalup za torte.

Kora sa orasima se peče na 180 stepeni 25-30 minuta. Karamel sirup se priprema tako što se šećer stavlja u šerpu.

Ostavlja se na ringli da se karamelizuje.

Sipa se voda i ostavlja se još malo da se istopi karamel. Ohlađena kora se preliva sirupom.

Preliveni kolač se ostavlja na 5 minuta kako bi kora upila sirup.

Kolač sa orasima se zaliva odozgo i sa strana čokoladom istopljenom na pari, kikiriki puterom i uljem.

Ukrašava se orasima.

Preliveni kolač sa orasima se hladi 2-3 sata u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: