Način pripreme
Prvo pripremamo ovseno mleko, sipamo 4 supene kašike finih ovsenih pahuljica u šolju i dodajemo do vrha filtriranu ili izvornu vodu.
Ostavljamo da stoje oko 15 minuta.
Nakon toga sipamo u duboku posudu i sameljemo štapnim mikserom (po želji možemo da sameljemo u nutribulitu). Ukoliko nema potrebe procedimo domaće biljno mleko, pošto zdrave ovsene pahuljice doprinose gustini smese za naše vegan palačinke.
U njega dodajemo 1 ravnu kašiku sode bikarbone, 1 supenu kašiku jabukovog sirćeta, 1 supenu kašiku kukuruznogr sroba, 2 supene kašike nerafinisanog suncokretovog ulja -i sve sastojke: ½ kašičice himalajske fino samlevene soli - po ukusu, ½ ravne kašičice kumina, 3 prstohvata karija, 1/3 kašičice kurkume, 1/3 kašičice aleve paprike , 3 prstohvata bibera i 1 ravnu kašičucu soja sosa.
Mešamo žicom, postepeno dodajemo 3-4 supene kašike kukuruznog brašna, 14 supenih kašika integralnog brašna i 1 ravnu supenu kašiku lanenog brašna - domaće samlevenog lana u nutribulitu.
Od smese dobijamo 10 palačinaka srednje veličine oko 13-15 cm prečnika. Pečemo ih bez masti u ugrejanom keramičkom tiganju sa dnom koje se ne lepi.
Gotove slane palačinke poklopimo da se ne suše, svkau novu stavljamo ispod prethodne u posudu da bismo sačuvali toplotu i mekoću.
Serviramo slane vegan palačinke pripremljene za tren oka, odgovarajuće su za doručak, ručak, užinu, piknik, za put ili ručak u kutiji. Po želji kombinujte sa pestom, domaćom ljutenicom, ajvarom, humusom, vegan umakom ili sa domaćim slatkom, medom.
Veoma ukusno!