Način pripreme
Na 10-15 minuta namočimo 2 pune supene kašike ovsenih pahuljica u šoljici, dolivamo dopunjavajući šoljicu filtriranom vodom.
Nakon toga pasiramo ovseno mleko u visokom bokalu - poseban bokal za pasator. Ne cedimo ga, s obzirom da zdrave mekinje dopunjavaju konzistenciju sosa.
U bokal dodajemo 3 supene kašike prirodnog sirovog tahinija sa susamom, 3 supene kašike leblebija iz teglice (isceđene), 2 kašičice ili 1 supenu kašiku sveže ceđenog limunovog soka, 2 prstohvata mlevenog crnog bibera, 1/3 ravne kašičice kumina, 2 prstohvata mlevenog korijandera, po želji 1 prstohvat belog luka u prahu, 1 prstohvat smeđeg šećer od trske u kristalima i 1/3 kašičice himalajske soli - po ukusu.
Sve pasiramo za tahini sos da se dobije glatka i homogena smesa.
Poslužujemo svež aromatičan tahini sos sa leblebijama i ovsenim mlekom sa posutim pečenim suncokretovim semenkam, uz omljene falafele, arapski hleb, krokete, vegetarijanske ćuftice, biljni krompir sote itd.
Izuzetno ukusan dodatak jelima na jednoj trpezi u orijentalnom stilu.
Neobično ukusno!