Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Obične domaće gurabije

Obične domaće gurabije

Obične domaće gurabije
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
"Obične domaće gurabije su magične, jer em su obične, em su čarobno ukusne"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • mast - 1 šolja, istopljena
  • vanila - 2 komada
  • kora od limuna
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • amonijak soda - 1 kašičica
  • brašno - 600 g
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Odvaja se jedno žumance za mazanje odozgo, ostala jaja se mute sa šećerom.

Dodaje se kiselo mleko sa sodom za hleb umućenom u njemu i amonijak sodom.

Sipa se istopljena svinjska mast, vanila, narendana kora limuna i zamesi se srednje meko testo da se ne lepi.

Oblikuju se lopte velike kao mandarine i poređaju se u posudu za pečenje na rastojanju, jer će narasti.

Namaži se umućenim žumancem sa malo vode i posipaju se kristal šećerom.

Pečemo gurabije u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne postanu zlataste.

Sjajne za doručak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: