Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Obične gurabije za Uskrs

Obične gurabije za Uskrs

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k332
Obične gurabije za Uskrs
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 2
16/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
50
"Ne postoji tačno vreme za konzumaciju ovih gurabija - odgovarajuće su i za doručak, i za ručak, i za večeru"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 grama
  • masnoća - 1/2 šolje, mešavina (maslac, ulje, svinjska mast)
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • jaja - 3 komada + 1 komad, za premazivanje
  • šećer - 1 šolja + još za posipanje
  • amonijačna soda - 1 pakovanje (10 grama)
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • kora limuna - od 1/2 limuna
  • vanila - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Proporcije proizvoda za pripremu ovih gurabijica su veoma tačne, zbog toga ih sledite u navedenim količinama.

U duboku posudu prosejte brašno i napravite udubljenje u njegovoj sredini. Ugasite obe vrste sode u kiselom mleku i nakon što se aktiviraju sipajte ih u udubljenje.

Sipajte unutra prethodno umućena jaja sa šećerom, istopljenu i već ohlađenu masnoću, koru limuna i vanile. Dobro izmešajte i postepeno umesite testo.

Posudu uvijte folijom i ostavite da odstoji tridesetak minuta.

Razvijte gotovo testo dok se ne dobijte kora debljine otprilike 1/2 cm. Isecite gurabijice pomoću kalupčića po izboru.

Stavite papir za pečenje u tepsiju i poređajte keksiće. Premažite ih umućenim jajetom, nakon toga pospite kristal šećerom.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite gurabije dok ne budu gotove.

Kada se dobro ohlade možete da ih čuvate u posudama sa poklopcem.

Obične gurabije za Uskrs su veoma uspešne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: