Način pripreme
Proporcije proizvoda za pripremu ovih gurabijica su veoma tačne, zbog toga ih sledite u navedenim količinama.
U duboku posudu prosejte brašno i napravite udubljenje u njegovoj sredini. Ugasite obe vrste sode u kiselom mleku i nakon što se aktiviraju sipajte ih u udubljenje.
Sipajte unutra prethodno umućena jaja sa šećerom, istopljenu i već ohlađenu masnoću, koru limuna i vanile. Dobro izmešajte i postepeno umesite testo.
Posudu uvijte folijom i ostavite da odstoji tridesetak minuta.
Razvijte gotovo testo dok se ne dobijte kora debljine otprilike 1/2 cm. Isecite gurabijice pomoću kalupčića po izboru.
Stavite papir za pečenje u tepsiju i poređajte keksiće. Premažite ih umućenim jajetom, nakon toga pospite kristal šećerom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite gurabije dok ne budu gotove.
Kada se dobro ohlade možete da ih čuvate u posudama sa poklopcem.
Obične gurabije za Uskrs su veoma uspešne.