Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Mekani kolač od patišpanja sa orasima

Mekani kolač od patišpanja sa orasima

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Mekani kolač od patišpanja sa orasima
Fotografije: Jivka
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Nestrpljivi smo da probamo kolač od patišpanja sa orasima, ako je i kod vas tako - odmah dajemo recept"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 200 g
  • so - 1 prstohvat
  • topla voda - 50 ml
  • ulje - 100 ml
  • brašno - 1 i 1/2 šolje
  • kukuruzni skrob - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 10 g
  • vanila - 1 komad
  • orasi - 1 šoljica, mleveni
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja na sobnoj temperaturi se odvoje na belanca i žumanca. Belanca se umute u čvrsti sneg zajedno sa prstohvatom soli.

U drugoj posudi se mute žumanca zajedno sa šećerom.

Lagano se dodaje topla voda, a za njom i ulje.

Brašno se prosejava i meša se sa kukuruznim skrobom i praškom za pecivo. U porcijama se dodaje u umućena žumanca, dodaje se vanila.

Kada se dobije homogena smesa, dodaju se umućena belanca tako što se pažljivo meša špatulom.

Odvaja se 1/3 testa za kolač u koju se dodaju mleveni orasi. U nauljeni i nabrašnjeni kalup za kolače se sipa prvo beli deo, nakon toga smesa sa mlevenim orasima.

Rotirajućim pokretima lagano na mestima se mešaju dve smese.

Šareni kolač se peče u prethodno zagrejnaoj rerni na 180 stepeni otprilike 40 minuta. Čačkalicom se proverava da li je gotov.

Kada se zabode u njega, ona treba da izađe suva. Kada je gotov, rerna se isključi i kolač od patišpanja se ostavlja unutra, ali sa otvorenim vratima da ne bi splasnuo prilikom nagle smene temperatura.

Gotov mekani kolač od patišpanja sa orasima se posipa šećerom u prahu i spreman je za posluživanje uz šolju čaja ili vruću i aromatičnu kafu.

Svako voli kolač, zato bismo vam preporučili da imate pri ruci i ostale recepte za ukusan kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: