Način pripreme
Kvasac se pomeša sa delom vode (mlake), šećerom i 2-3 kašike brašna, ostavlja se 15 minuta da se aktivira i svi tečni sastojci se pomešaju.
Sipa se brašno i sipa se kvasac. Zamesi se meko testo koje se ostavlja da naraste pri čemu se pokriva streč folijom.
Za to vreme se sprema spanać. Očisti se i iseče se. Blago se zaprži u 2 kašike ulja.
Tri masnoće se pomešaju na sobnoj temperaturi, ali se ne tope.
Testo se kad naraste podeli na tri dela. Razvija se u pravougaonike.
Maže se masnoćom i ređa se spanać sa jedne strane. Namrvi se sir. Stavlja se druga kora.
Maže se masnoćom i ređa se spanać i sir.
Treća kora vazdušaste maslenice se ne maže.
Uvija se u rolat i uvrće se blago naša penjurlija.
Uvija se u puža i stavlja se u posudu za pečenje sa papirom za pečenje. Ostavlja se da naraste 15-20 minuta.
Maslenica sa spanaćem i sirom se peče na 180 stepeni.