Način pripreme
U posudu prosejte veliki deo brašna i dodajte so u nju, izmešajte.
Posebno prosejte manji deo brašna, ostavite sa strane.
U posudu u kojoj ćete mesiti razbijte jaja i dodajte zagerejano sveže mleko, ulje, šećer, kvasac i prašak za pecivo, mešajte dok se ne dobije ujednačena smesa. Dodajte brašno sa solju i mešajte, dodajte sirće, mešajte i domesite testo sa malim delom brašna.
Treba da dobijete meko i blago lepljivo testo. Dodajte meki maslac i ponovo mesite dok se maslac ne usvoji i dok se ne dobije homogenizovana smesa.
Testo za maslenicu pokrijte streč folijom i čistom krpom, ostavite na toplom na sat vremena da udvostruči svoju zapreminu.
Na blago nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo u tanku pravougaonu koru. Koru obilno namažite istopljenim maslacem i pospite prethodno pomešanim kačkavaljem i sirom.
Savijte koru na tri dela iz pravca širokog dela pravougaonog lista. Prvo, jedan kraj ka sredini, a zatim drugi kraj ka sredini, pokrivajući prvi kraj. Namažite tako savijeno testo sa maslacem i dugačku traku testa savijte na dva dela. Testo pokrijte na 30 minuta čistom krpom, da odmori.
Nožem isecite testo na trake po 2 cm širine. Svaku traku uvlačite i ređajte penjurliju u podmazanu tepsiju, u oblik puža, u krug počinjući od sredine tepsije.
Oblikovanu mlaćeniu namažite ostalim maslacem i ostavite na pola sata da nadođe.
Žumance pomešajte sa svežim mlekom i umutite viljuškom, namažite mlaćenicu i stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok se ne dobije zlatkasta braon boja i dok ne bude gotovo.
Raskošna maslenica sa sirom i kačkavaljem za Bele poklade, vazdušasta i mekana kao pamuk!