Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Jednostavna torta sa trešnjama

Jednostavna torta sa trešnjama

Jednostavna torta sa trešnjama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Mekana torta sa trešnjama za početnike u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 200 g
  • mlaka voda - 1 supena kašika
  • vanila - 1 komad
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • brašno - 180 g
  • kakao - 2 supene kašike
  • krem
  • sveže mleko - 500 g
  • šećer - 200 g
  • puding - 1 kesica, od vanile
  • jaja - 2 komada
  • kravlji maslac - 1 supena kašika
  • trešnje - 1 šolja
  • kisela pavlaka - 150 g
  • orašasti plodovi - izmrvljeni za posipanje /orasi, bademi/
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutimo jaja sa šećerom uz pomoć miksera dok ne dobijemo mekanu smesu. Dodajemo kašikom vodu, promešamo.

Pomešamo sa čašom brašna, kakaom i praškom za pecivo.

Prosevamo u testo i mešamo smesu. Sipamo u široki pleh, obložen papirom za pečenje.

Pečemo koru u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, proveravamo čačkalicom za zube nakon 15 minuta. Vadimo, okrećemo koru i nakon što skinemo papir isečemo ivice, a posle sečemo na dva jednaka dela.

Pripremamo krem, ugrevamo 400 ml svežeg mleka sa šećerom. U posudi umutimo dva jajeta, dodajemo puding u prahu i sa odvojenih 100 ml svežeg mleka promešamo da dobijemo kašu.

Sipamo u sveže mleko i mešamo na tihoj vatri da se zgusne. Skidamo sa vatre i dodajemo kockicu maslaca da se rastopi.

Prebacujemo u novu posudu, pokrivamo folijom i ostavljamo da se ohladi. Da bi bilo brže ja sam stavila u zamrzivač na 30 minuta.

Viljuškom umutimo kiselu pavlaku, dodajemo hladan puding u delovima i mešamo dok ne dobijemo krem. Ostaće vam jedna čaša od 200 ml da jedete krem.

Probajte, ako volite da je mnogo slatko, dodajte još šećera u prahu, ali je meni bilo dobro.

Trešnje očistimo od koštica i isečemo na dva dela.

Ređamo koru, krem, odozgo trešnje, pokrivamo kremom i ponovo korom.

Završimo tortu od trešanja, pokrivamo kremom i ponovo korom.

Završavamo tortu od trešanja, namažemo kremom i ostavljamo da se stegne 2-3 sata u frižideru.

Odlična jednostavna torta sa trešnjama, lagana, sveža i letnja! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: