Način pripreme
Ubrane listove smokve dobro operite i ostavite ih 24 sata da se osuši kraj lista kod drške, gde će se formirati mlečna kap.
Sledećeg dana listove stavite u posudu sa vodom i kuvajte ih na jakoj vatri oko 15-20 minuta.
Isključite ringlu i ostavite tečnost da odmara 24 sata.
Sledećeg dana zagrejte tečnost i kuvajte je dok ne ostane 1 litar.
Procedite listove i dodajte šećer u tečnost.
Kuvajte sirup od listova smokve na slaboj vatri. Dodajte limunsku kiselinu 10 minuta pre nego što ćete odstraniti posudu sa vatre.
Sirup sipajte u čiste i zagrejane flaše, zatvorite i okrenite flaše poklopcem nadole.
Sirup od listova smokve čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Savet: Listovi smokve su bogati kalcijumom i kalijumom, kao i antioksidantima, a to pomaže kod reguilisanja pritiska.
Kako su listovi bogati vlaknima, svi oni koji žele da smršaju, mogu da svakodnevno da konzumiraju čaj od listova smokve prelivenih vrelom vodom.
Čaj dobro deluje na nivo insulina, dobar je kod enterokolitisa, kolitisa i dizenterije.