Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte vodu - mlaku i unutra izmrvite kvasac i sipajte šećer. Promešajte i ostavite 5 minuta.
2. Sipajte so ui brašno sa strane u udubljenje, da ne bi imao direktan kontakt sa kvacem. Razbijte jaje i zamesite glatko i elastično testo. Ako je potrebno dodajte još brašna.
3. Ostavite testo da odstoji 20-25 minuta i nakon toga podelite na 8 jednakih delova. Oblikujte lopticu i razvucite na finu, poluprovidnu koru na brašnom posutoj radnoj površini. Obilno namažite rastopljenom mašću, pospite mrvljenim sirom i savijte kao koverat, dobro zatvorite da ne izlazi sir prilikom pečenja.
4. Savijene gjozelme ponovo premažite mašću.
5. Ugrejte tiganj sa dnom koje se ne lepi na umerenoj vatri. Ako je rebrasti, bilo bi bolje, zato što gjozelme izgledaju još lepše. Takođe su dobre i na saču.
6. Pecite prvo sa strane da se zapeče dok ne porumene, nakon toga okrenite i pecite sa druge strane, namažite mašću kad se ispeče. Okrenite još 2-3 puta i ređajte namazanu sa mašću, pa sa maslacem.
6. Izvadite gjozelme u duboku posudu, ponovo namažite mašću uz pomoć četke i pokrijte posudu da omekšaju.
7. Servirajte tople sa čašom ajrana.
* Rodopske gjozelme možete pripremiti i bez kvasca, onda ih mažite maslacem i mašću obilno da se ne suše. Takođe nadev može biti različit - sa jajima, sirom i kuvanim pirinčem je jedna varijanta, spanać i sir druga itd.
Prijatno!