Način pripreme
Malo ugrejte vodu. Rastopite kvasac i šećer u 100 ml vode. Pokrijte posudu i ostavite da se aktivira 10-15 minuta. U dubokoj posudi umutite jaja sa solju, dodajte kiselo mleko i preostalu mlaku vodu.
Prosejte brašno i počnite da ga dodajete u delovima.
Na kraju stavite i kvasac. Ako koristite suvi kvasac, biće vam potrebna kesica (7g). Nije obavezno da aktivirate prethodno. Dodajte ga u brašno i pomešajte sa ostalim sastojcima.
Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom da nadođe 30-40 minuta. Kad se na površini stvore balončići smesa za katme je gotova.
Ugrejte teflonski tiganj, namažite ga uljem, uzmite kutlačom i sipajte u centar tiganja. Razvucite smesu svuda kružnim pokretima. Pecite sa jedne strane i okrenite uz pomoć lopatice.
Rerna ne treba da bude mnogo jaka (od 6 stepeni sam pekla na 4), zato što katme treba da se peku sporo, da ne bi ostale žive u sredini. Nakon svake namažite tiganj sa nekoliko kapljica ulja.
Gotove katme namažite mekanim maslacem. Od ove smese sam napravila 10 katmi. Servirajte ih sa sirom ili slatkom po vašem izboru.
Neka vam je slatko!