Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Katme»Neobične rodopske katme

Neobične rodopske katme

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Neobične rodopske katme
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 9
17/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Tiha vatra i mnogo ljubavi - dve obaveze stavke za pripremu neobičnih rodopskih katmi"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • kiselo mleko - 400 g
  • voda - 400 ml
  • kvasac - 1/2 kockice, svež ili 1 kesica suv
  • brašno - 450 g
  • maslac - 30 g, za premazivanje
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Malo ugrejte vodu. Rastopite kvasac i šećer u 100 ml vode. Pokrijte posudu i ostavite da se aktivira 10-15 minuta. U dubokoj posudi umutite jaja sa solju, dodajte kiselo mleko i preostalu mlaku vodu.

Prosejte brašno i počnite da ga dodajete u delovima.

Na kraju stavite i kvasac. Ako koristite suvi kvasac, biće vam potrebna kesica (7g). Nije obavezno da aktivirate prethodno. Dodajte ga u brašno i pomešajte sa ostalim sastojcima.

Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom da nadođe 30-40 minuta. Kad se na površini stvore balončići smesa za katme je gotova.

Ugrejte teflonski tiganj, namažite ga uljem, uzmite kutlačom i sipajte u centar tiganja. Razvucite smesu svuda kružnim pokretima. Pecite sa jedne strane i okrenite uz pomoć lopatice.

Rerna ne treba da bude mnogo jaka (od 6 stepeni sam pekla na 4), zato što katme treba da se peku sporo, da ne bi ostale žive u sredini. Nakon svake namažite tiganj sa nekoliko kapljica ulja.

Gotove katme namažite mekanim maslacem. Od ove smese sam napravila 10 katmi. Servirajte ih sa sirom ili slatkom po vašem izboru.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: