Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Pesto»Domaći pesto od bosiljka sa orasima

Domaći pesto od bosiljka sa orasima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Domaći pesto od bosiljka sa orasima
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
2
"A u frižideru svakog gurmana koji poštuje sebe, nalazi se teglica domaćeg pesta od posiljka sa orasima"

Potrebni sastojci

  • bosiljak - 3 - 4 šake, listovi
  • orasi - 50 g
  • pinjole - 100 g
  • parmezan - 50 g
  • limun - 2 komada (samo sok citrusa)
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite bosiljak. Uklonite stabljike i koristite samo listove. Dobro ih osušite na kuhinjskom ubrusu ili tankoj pamučnoj krpi.

Zapecite orahe u suvom tiganju 4-5 minuta. Nakon toga isto uradite i sa pinjolama, ali kraće vreme. Ostavite ih da se ohlade.

Iscedite sok jednog limuna.

U blender stavite sve osim parmezana i izblendajte dok ne postane homogeno u kratkim pulsacijama.

Na kraju dodajte so po ukusu i parmezan.

Ukoliko je potrebno, dodajte još maslinovog ulja u pesto za gustinu koju želite.

U frižider stavite gotov pesto u staklenoj posudi sa poklopcem. Kako bi mogao da se čuva duže vreme, svaki put čim ga koristite dolivajte po malo maslinovog ulja, koliko je potrebno da prekrije pesto.

Tako neće potamneti i moći će da se koristi duže vreme.

Odgovarajuć je za salate, kao dodatak u različita peciva ili prosto namazan na bruskete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: