Način pripreme
Uključite rernu na 160 stepeni. Pripremite pleh sa hartijom za pečenje.
Neophodni su vam čekić, rende i nož sa maslac.
Prvo otvorite kokos i izvadite beli deo. To ćete uraditi uz pomoć čekića i noža za maslac. Uhvatite kokos rukom i udarajte ga po sredini čekićem, a nakon svakog udarca ga malo okrenite u šaci.
Nakon nekoliko udaraca orah će pući, a ceo posao je najbolje da radite iznad neke posude, kao ne bi izgubili kokosovu vodu, jer je veoma ukusna za piće, a možete je dodati i kolačima ili nekim slanim jelima.
Krenite da ubacujete nož između kore i jezgra (belog dela) dok ih ne odvojite. Kada ih odvojite, videćete da je beli deo pokriven braon koricom ili ljuskom, pa možete i nju da odstranite ako želite.
Sledeći korak je da kokos narendate - možete koristiti krupno ili sitno rende. Strugotine rasporedite ravnomerno u pleh, isključite rernu, stavite pleh u nju i ostavite ga stoji dok se rerna ne ohladi ili oko 45 minuta.
To vreme je dovoljno da se strugotine kokosa isuše i da postanu bele, a ako želite da imaju braonkasto-zlatnu boju izvadite pleh iz rerne i ponovo je ugrejte na 160 stepeni. Čim se zagreje, ponovo je isključite i ubacite kokosovo brašno na još 10-15 minuta ili dok ne dobijete željeni rezultat.