Način pripreme
Pripremite potrebne namirnice, dobro očistite ribizlu, operite je dobro pod tekućom vodom i procedite.
Izgnječite dobro voće (može i u mlinu) i procedite smesu kroz sito, odvajajući sok.
Preostalu kašu sipajte u šerpu i dodajte vodu, stavite na srednje jaku vatru i kuvajte nakon ključanja 5 minuta.
Procedite voćnu supu kroz sito, rastvorite u njoj šećer i kuvajte na laganoj vatri oko 10-12 minuta.
U sirup dodajte prethodno isceđeni sok, stavite na šporet i nakon ključanja sklonite sa vatre.
Operite posude za konzerviranje (staklene tegle, flaše), stavite ih u šerpu napunite ih vodom i 5 minuta ih sterilizirajte sa poklopcima.
Sipajte vrući domaći sirup u sterilisane posude i zatvorite poklopcima.
Od ovih namirnica dobićete oko 500 ml sirupa od ribizle.
Zatvorene posude okrenite sa poklopcem na dole, zamotajte u tkaninu i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvajte sirup od ribizle u ostavi ili podrumu.
Uspešna priprema ovog soka od ribizle za zimu!