Način pripreme
Cvetovi belog bagrema se beru za vreme njihovog cvetanja. Sakupljamo sa čistih mesta, daleko od grada.
Ubrane cvetove očistimo od drške. Stavljamo u đevrđir i prelivamo hladnom vodom. Stavljamo u odgovarajuću duboku posudu i prelivamo izvorskom vodom. Krečnjačka voda nije odgovarajuća.
U nju dodajemo nekoliko krišaka limuna za miris citrusa.
Termička obrada je na jakoj vatri nakon što voda provri merimo 20 minuta i skidamo posudu sa vatre.
Napitak ostavljamo da odstoji na hladnom 24 sata. Procedimo cvetove, ocedimo ih dobro kroz gazu.
Sledećeg dana kuvamo tečnost na slaboj temperaturi, tečnost treba da se redukuje do dve litre. Dodajemo istu količinu šećera.
Kad pripremate med od bagrema sa belim kristal šećerom, njegova boja je svetlija. Braon šećer daje tamnu ćilibarnu boju ovom lekovitom čudu.
Važno pravilo je da tečnost ispari, ali ne treba da provri. Potrebno je više strpljenja, ali vredi zbog krajnjeg rezultata. Mešamo smesu dok se ne zgusne dovoljno.
Gustinu sirupa proveravamo na tacni koji držimo u komori. Čim se kapljica ne razliva ili kašika stvara put, med od belog bagrema je gotov.
Desetak minuta pre nego što skinemo sirup sa vatre dodajemo limunsku kiselinu. Sipamo aromatičan med od bagrema u čiste i ugrejane tegle, okrećemo ih naopako. Pokrivamo krpom da se sporije hlade.
Lekovita svojstva meda su - zaustavlja krvarenje, za iskašljavanje. za mršavljenje, smanjuje kiselinu u želucu.
Koristi se u narodnoj medicini kod stomačnih i bolova u crevima, glavobolji, neuralgije lica, reume, kod oboljenja bubrega i mokraćnih puteva.