Način pripreme
Prvo se priprema testo. U posudu sipamo brašno i posipamo sa dva prstohvata soli. Dodaju se jaja, a od jednog se odvaja pola žumanca za mazanje. Seče se hladan maslac i zamesi se meko testo, da se ne lepi. Uvija se prozračnom folijom i ostavlja u frižideru na 30 minuta da se stegne.
Za to vreme se sprema nadev. Zagreva se ulje u tiganju, stavlja se namrvljeno mleveno meso i meša se u mrvice. Dodaje se sitno isečen luk i masline bez koštica, takođe isečene. Meša se i ostavlja 2 minuta da omekšaju.
Začinjava se biberom, alevom paprikom i brašnom, dok se dobro meša. Sipa se bujon i ostavlja se da se kuva na tihoj vatri dok tečnost ne ispari, posle se sklanja sa vatre i hladi se.
Testo se razvija u koru i čašom ili prstenom od 8 cm se seku krugovi. U sredinu svakog se stavlja kašičica nadeva, krajevi se mažu umućenim žumancem sa malo ulja. Presavija se na pola i pritiska viljuškom, empanade se ređaju u podmazanu posudu za pečenje.
Odozgo se takođe mažu žumancem. Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Serviramo sa mlečnim sosom od belog luka.
Prijatno!