Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Empanada»Empanade sa mlevenim mesom

Empanade sa mlevenim mesom

Empanade sa mlevenim mesom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Ovo je sjajan letnji latino američki recept. Može da se napravi sa pilećim mesom, mlevenim mesom ili posno. Mnogo su ukusne, probajte!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 250 - 300 g
  • maslac - 70 g, hladan
  • jaja - 2 komada
  • so - 2 prstohvata
  • nadev
  • mleveno meso - 200 g
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 3 čena
  • ulje - 1 kašičica
  • brašno - 1 kašičica
  • biber
  • aleva paprika
  • masline - 10 komada
  • bujon - 100 ml ili voda
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se priprema testo. U posudu sipamo brašno i posipamo sa dva prstohvata soli. Dodaju se jaja, a od jednog se odvaja pola žumanca za mazanje. Seče se hladan maslac i zamesi se meko testo, da se ne lepi. Uvija se prozračnom folijom i ostavlja u frižideru na 30 minuta da se stegne.

Za to vreme se sprema nadev. Zagreva se ulje u tiganju, stavlja se namrvljeno mleveno meso i meša se u mrvice. Dodaje se sitno isečen luk i masline bez koštica, takođe isečene. Meša se i ostavlja 2 minuta da omekšaju.

Začinjava se biberom, alevom paprikom i brašnom, dok se dobro meša. Sipa se bujon i ostavlja se da se kuva na tihoj vatri dok tečnost ne ispari, posle se sklanja sa vatre i hladi se.

Testo se razvija u koru i čašom ili prstenom od 8 cm se seku krugovi. U sredinu svakog se stavlja kašičica nadeva, krajevi se mažu umućenim žumancem sa malo ulja. Presavija se na pola i pritiska viljuškom, empanade se ređaju u podmazanu posudu za pečenje.

Odozgo se takođe mažu žumancem. Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Serviramo sa mlečnim sosom od belog luka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: