Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Jednostavna baklava sa orasima i maslacem

Jednostavna baklava sa orasima i maslacem

Nikola PenevNikola Penev
Početnik
12
Jednostavna baklava sa orasima i maslacem
Fotografije: Nikola Penev
1 / 3
22/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Domaća baklava sa orasima, sa kojom može da se snađe i kulinar početnik"

Potrebni sastojci

  • Za sirup
  • šećer - 170 g
  • voda - 0, 5 litra
  • esencija limuna - ekstrakt
  • Za baklavu
  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine
  • maslac - 100 g
  • orasi - 20 ili više, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna se uključuje na 180 stepeni sa ventilatorom.

Maslac se istopi u maloj posudi na ringli.

Posuda za pečenje, koja će se koristiti za baklavu se maže istopljenim maslacem i počinje ređanje kora.

Ređanje je sledeće: 2 kore, mazanje, dve kore, mazanje itd.

To se ponavlja dok se ne iskoristi polovina kora. Onda se stavljaju prethodno samleveni orasi i ređanje domaće baklave se nastavlja na isti način: dve kore, mazanje.

Ako ima preostalih oraha, oni mogu da se pospu preko poslednje kore poslastice.

Kada je baklava gotova stavlja se u rernnu na 50 minuta.

Za spremanje sirupa u malu posudu/šerpu se stavljaju šećer i voda. Sirup se meša dok se šećer u njemu ne istopi.

Nakon toga se sklanja sa ringle i sipa se esencija od limuna.

Kada je baklava gotova, ona se vadi i dok je još vruća posipa se polovinom sirupa.

Ostavlja se nekoliko sati da se ohladi i jednostavna baklava sa orasim i maslacema se preliva preostalim sirupom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: