Način pripreme
Rerna se uključuje na 180 stepeni sa ventilatorom.
Maslac se istopi u maloj posudi na ringli.
Posuda za pečenje, koja će se koristiti za baklavu se maže istopljenim maslacem i počinje ređanje kora.
Ređanje je sledeće: 2 kore, mazanje, dve kore, mazanje itd.
To se ponavlja dok se ne iskoristi polovina kora. Onda se stavljaju prethodno samleveni orasi i ređanje domaće baklave se nastavlja na isti način: dve kore, mazanje.
Ako ima preostalih oraha, oni mogu da se pospu preko poslednje kore poslastice.
Kada je baklava gotova stavlja se u rernnu na 50 minuta.
Za spremanje sirupa u malu posudu/šerpu se stavljaju šećer i voda. Sirup se meša dok se šećer u njemu ne istopi.
Nakon toga se sklanja sa ringle i sipa se esencija od limuna.
Kada je baklava gotova, ona se vadi i dok je još vruća posipa se polovinom sirupa.
Ostavlja se nekoliko sati da se ohladi i jednostavna baklava sa orasim i maslacema se preliva preostalim sirupom.