bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Jednostavna baklava

Jednostavna baklava

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Jednostavna baklava
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 10VIDEO
07/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
"Nedostatak iskustva u kuhinji nije razlog da ne spremite ukusnu baklavu. Pouzdajte se u naše iskustvo!"

Potrebni sastojci

  • za sirup
  • šećer - 1 kg
  • voda - 1 l
  • vanila - 2 komada
  • mandarine - 1 komad
  • za baklavu
  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • mleveni orasi - 2 šolje
  • pšenični griz - 1 šolja
  • maslac - 150 gr
  • ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite šećerni sirup, tako što ćete u posudu da stavite vodu sa šećerom, sokom i korom od jedne mandarine i vanilu. Ostavite na ringli da vri na srednjoj temperatura do dobijanja gustog šećernog sirupa.

Ostavite na hladno da se prohladi. Baklave napravite u namazanoj uljem posudi za pečenje, prečnika 30 cm. Uzmite pet kora stavite ih na dno posude i savijte ivice, pospite sa delom oraha i 2 kašike griza.

Odozgo naređajte još pet kora, pa opet orahe i griz i tako do kraja, tako da bi trebalo da se raspodele orasi i griz za bar tri reda.

Rastopite puter, isecite baklavu na romboide i prelijte je vrelim maslacem.

Zagrejte rernu na 160-170 stepeni i stavite da se peče oko 50 minuta ili dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvadite je iz rerne i prelijte hladnim šećernim sirupom.

Kad se ohladi, ostavite je u frižideru bar 12 sati da dobro upije sirup.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: