Način pripreme
Napravite šećerni sirup, tako što ćete u posudu da stavite vodu sa šećerom, sokom i korom od jedne mandarine i vanilu. Ostavite na ringli da vri na srednjoj temperatura do dobijanja gustog šećernog sirupa.
Ostavite na hladno da se prohladi. Baklave napravite u namazanoj uljem posudi za pečenje, prečnika 30 cm. Uzmite pet kora stavite ih na dno posude i savijte ivice, pospite sa delom oraha i 2 kašike griza.
Odozgo naređajte još pet kora, pa opet orahe i griz i tako do kraja, tako da bi trebalo da se raspodele orasi i griz za bar tri reda.
Rastopite puter, isecite baklavu na romboide i prelijte je vrelim maslacem.
Zagrejte rernu na 160-170 stepeni i stavite da se peče oko 50 minuta ili dok ne dobije zlatno-braon boju. Izvadite je iz rerne i prelijte hladnim šećernim sirupom.
Kad se ohladi, ostavite je u frižideru bar 12 sati da dobro upije sirup.