Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Keks sa speltom i tahinijem

Keks sa speltom i tahinijem

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
246551k72
Keks sa speltom i tahinijem
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 4
24/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
55
"Ukusan keks sa speltom i tahinijem - omiljen nam je"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelet - 100 g
  • brašno od bundeve - 20 g
  • so - prstohvat
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • vanila - 1 kesica
  • tahini od suncokreta - 100 g
  • tahini od kikirikija - 50 g
  • pekmez od rogača - 100 g
  • ovsene mekike - 150 g, za valjanje keksa
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu, pogodnu za mešenje, stavljamo sve suve sastojke - brašno od spelte, brašno od bundeve, prstohvat soli, sodu bikarbonu i vanilu.

Zamesimo ih dobro kašikom, nakon čega dodajemo suncokretov i kikiriki tahini zajedno sa pekmezom od rogača.

Kašikom počinjemo da mešamo veoma dobro, dok se ne dobiju vlažne mrvice.

Oformimo loptice rukom veličine trešnje i poređamo ih na dasku (radnu pvoršinu). Od nabrojane količine sastojaka meni izađe oko 55-58 komada.

U malu posudu sipamo malo hladne vode (oko 50 ml).

U duboki tanjir stavljamo ovsene mekike.

Stavljamo 6-7 loptica u posudu sa vodom, tek toliko da se nakvase i jednu po jednu stavljamo u tanjir sa ovsenim mekikama, pritiskajući ih dlanovima sa obe strane.

Sirov keks poređamo u posudu za pečenje sa nelepljivim dnom ili koristimo papir za pečenje.

Pečemo dijetalni keks u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni sa ventilatorom približno deset minuta (ne više, jer će postati tvrdi) dok se ne dobije blaga ružičasta boja.

Ostavimo da se ohlade i tada prebacimo tahini kolače u posudu za čuvanje.

Sjajni su kao dodatak čaju, kafi, mleku, kakau.

Beleška: Ovaj keks sa speltom i tahinijem nije mnogo sladak i ako želite slađe dodajte još malo pekmeza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: