Način pripreme
U duboku posudu, pogodnu za mešenje, stavljamo sve suve sastojke - brašno od spelte, brašno od bundeve, prstohvat soli, sodu bikarbonu i vanilu.
Zamesimo ih dobro kašikom, nakon čega dodajemo suncokretov i kikiriki tahini zajedno sa pekmezom od rogača.
Kašikom počinjemo da mešamo veoma dobro, dok se ne dobiju vlažne mrvice.
Oformimo loptice rukom veličine trešnje i poređamo ih na dasku (radnu pvoršinu). Od nabrojane količine sastojaka meni izađe oko 55-58 komada.
U malu posudu sipamo malo hladne vode (oko 50 ml).
U duboki tanjir stavljamo ovsene mekike.
Stavljamo 6-7 loptica u posudu sa vodom, tek toliko da se nakvase i jednu po jednu stavljamo u tanjir sa ovsenim mekikama, pritiskajući ih dlanovima sa obe strane.
Sirov keks poređamo u posudu za pečenje sa nelepljivim dnom ili koristimo papir za pečenje.
Pečemo dijetalni keks u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni sa ventilatorom približno deset minuta (ne više, jer će postati tvrdi) dok se ne dobije blaga ružičasta boja.
Ostavimo da se ohlade i tada prebacimo tahini kolače u posudu za čuvanje.
Sjajni su kao dodatak čaju, kafi, mleku, kakau.
Beleška: Ovaj keks sa speltom i tahinijem nije mnogo sladak i ako želite slađe dodajte još malo pekmeza.