Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Medeni keks sa speltom i čokoladom

Medeni keks sa speltom i čokoladom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Medeni keks sa speltom i čokoladom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
17/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
20
"Ovaj keks sa speltom i čokoladom je jedno pravo hrskavo uživanje koje možete da jedete tokom nekoliko dana, razume se, ako ostane"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 1 šolja (od spelte ili pšenično)
  • jaje - 1 komad
  • med - 40 g, tečan
  • čokolada - 50 g (iznad 36% kakaa)
  • ulje - 40 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • pomorandža - 1 komad, kora (4 trakice, narandžasti deo)
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvi korak u spremanju domaćeg medenog keksa je mućenje jaja. Dodajte prstohvat solu, ulje i med. Dobro promešajte smesu.

2. Stavite kore pomorandže u blender zajedno sa brašnom. Ubacite na najveću jačinu na oko 20 sekundi. To će učiniti brašno aromatičnijim i finim.

3. Spremite čokoladu tako što je isečete na male parčiće.

4. U već samleveno i aromatizovano brašno dodajte prašak za pecivo i promešajte. Čim to uradite dodajte mokre sastojke. Zamesite glatko testo za kolače.

5. Na radnoj površinu posutoj brašnom razvijte testo na list debljine 3-4 mm. Uzmite kalup i isecite osnovu keksa od spelte. Poređajte ih u posudu za pečenje, u koju ste prethodno stavili papir za pečenje.

6. Integralni keks se peče oko 20 minuta na 160 stepeni u rerni koju ste prethodno zagrejali. Treba da dobije blagu preplanulost.

Čim je gotovo, poređajte medeni keks sa speltom i čokoladom preko rešete da se ohladi. Posle možete da stavite u teglu ili kutiju za keks.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: