Keks sa heljdom i speltom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
100
659
26/06/2020
"Zdrav keks sa speltom i heljdom za decu i odrasle "
Priprema20 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno35 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano162
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jaje - 1 komad
  • maslac - 1 kašičica, meki
  • stevija - 2 kašike, tečna
  • pomorandže - 2 kašike, sok + 1 kašičica, kora
  • banane - 1 - 2 komada, zrele
  • brašno od heljde - 1 šolja
  • brašno od spelte - 1 šolja od 150 ml
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • tečna čokolada - za mazanje
  • kokosovo brašno - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se pomešaju brašno od heljde i brašno od spelte. Sipa se prašak za pecivo i suva smesa se promeša.

Dodaje se jedno jaje, sok od pomorandže, tečna stevija, kora pomorandže, maslac i promeša se.

Na kraju, da bi se napravi testo za keks, dodaje se u pire izgnječena zrela banana, i tako se dobija testo. Dodaje se još malo brašna, da se ne lepi i ostavlja se uvijeno u foliju u frižideru 10 minuta.

Rerba se zagreva na 180 stepeni. Testo se razvija u koru debljine 3-4 milimetara, tako što se stavlja između dva lista prozračne follije.

Iseku se krugovi pomoću prstena, kalupa ili čaše i poređaju se na papir za pečenje. Pečemo zdrav domaći keks na 180 stepeni dok ne postane blago zlatast, oko 12-15 minuta i gotovo.

Izvadi se i dok je još topao maže se tečnom čokoladom. Posipamo kokosovo brašno preko gotovog keksa sa speltom i jedemo.

Veoma ukusan i koristan keks sa heljdom i speltom!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar